Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: The Expanse op Amazon Prime Video

Recensie | 7 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Het zag er even slecht uit voor The expanse. De serie van het Amerikaanse sciencefictionkanaal Syfy was een grote hit bij de kijkers, maar werd na drie seizoenen geschrapt. Gelukkig schoot Amazon Prime Video The expanse te hulp.

Een belangrijke stroming binnen de sciencefiction houdt zich bezig met de toekomst van de mensheid in de ruimte. Hoe zullen onze soort en onze beschaving zich ontwikkelen als we andere planeten en zonnestelsels koloniseren? Een vroeg en beroemd voorbeeld is de boekenserie Foundation van Isaac Asimov, die momenteel wordt bewerkt tot een serie door Apple TV+. The expanse van James S.A. Corey is een andere reeks binnen dit genre. De serie telt momenteel acht boeken plus een aantal korte verhalen. Meer titels zijn in de maak.

The expanse

In de wereld van The expanse heeft de mensheid het zonnestelsel goeddeels gekoloniseerd. Op Mars is een bloeiende samenleving ontstaan. Ook de maan van de aarde en die van de buitenplaneten worden gebruikt voor industrie, mijnbouw en voedselproductie. In de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter lopen de spanningen tussen verschillende partijen op. De bemanning van de Rocinante, een voormalig Martiaans oorlogsschip, speelt een belangrijke rol in het interplanetaire steekspel.

Toekomst

De eerste seizoenen van The expanse introduceren een groot aantal fracties binnen het ruimtevarende deel van de mensheid. De militair ingestelde Marsbewoners en de onderdrukte mijnbouwers van de asteroïden hebben duidelijk andere ideeën over een eerlijke verdeling van de rijkdom binnen het zonnestelsel dan de hoogmoedige aardbewoners, die worden vertegenwoordigd door de Verenigde Naties. The expanse weet deze toekomst overtuigend te schetsen.

Soap-achtig

Elke wereld wordt vertegenwoordigd door een flink aantal personages, die je als kijker allemaal leert kennen. Naast veel onbekende spelers duiken er ook wat bekendere namen op, zoals Thomas Jane (The mist), David Strathairn (Good night, and good luck) en Jared Harris (Chernobyl en volgend jaar in Foundation). Door het grote aantal personages heeft de serie wat soap-achtigs. Toch is er altijd tijd voor een ruimtegevecht of een stevige knokpartij. Met special effects is The expanse bepaald niet zuinig.

Prime Video

Aan dit verslavende kijkvoer dreigde dus na drie seizoenen een einde te komen. Gelukkig werd dat na massaal protest van de fans afgewend. De reddingsactie van Prime Video is goed nieuws. Goed nieuws voor de fans van de serie en vooral voor Nederlandse sf-liefhebbers. Doordat Prime Video The expanse heeft opgepikt is de serie nu ook officieel in ons land te zien, inclusief de drie eerdere seizoenen.

Seizoen vier

De redding van The expanse kwam op een cruciaal moment. In seizoen drie werd het universum van de serie namelijk vele malen groter als de mensheid stuit op een bijzonder artefact van een buitenaardse beschaving. Het gaf de serie een interessante koerswijziging die de weg opent naar nieuwe werelden – én nieuwe seizoenen. Dat Amazon in de serie wil investeren zie je ook aan de special effects, die met seizoen vier nog beter zijn geworden.

Grote namen

Voor sf-liefhebbers is The expanse een absolute aanrader. Het snufje soap is het genre niet vreemd: dat zagen we ook in klassieke franchises als Star trek en Star wars. Met een vijfde seizoen in de planning is The expanse op weg on zich een plekje te veroveren naast die grote namen.

Conclusie

+ Fijne sf-serie om te bingen
+ Schetst een boeiende toekomst
+ Wordt beter met elk seizoen
- Het eerste seizoen doet nog wat knullig aan

Score

IMDb: 8,5
Rotten Tomatoes (critics): 93%
Guidinc Score: 3½ ster (van de 5)

The Expanse

sciencefiction | serie | 2017

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie