Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: De Netflix-film The Devil All the Time

Recensie | 8 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Op het achtergebleven platteland van de VS groeit Arvin (Tom Holland) op als de zoon van een getraumatiseerde veteraan. Hij probeert zijn familie te beschermen tegen het kwaad, dat hen van alle kanten besluipt.

Het geloof is de voornaamste bron van ellende in Knockemstiff, het gehucht in Ohio waar The devil all the time zich afspeelt. In de kerk demonstreren twee doempredikers hun gelovigheid op een bizarre manier: een voorbode van meer duistere gebeurtenissen, geweld en moord. De komst van een nieuwe dominee – een prachtige schurkenrol van Robert Pattinson – maakt het er allemaal alleen maar erger op. Het kruisbeeld dat Arvins vader achter het huis heeft opgericht wordt een altaar van gruwelijkheden.

Geen heiligen

Maar ook wereldse en schijnbaar keurige burgers zijn niet wat ze lijken in The devil all the time. Zo reist er een koppetje door de streek (mooie rollen van Jason Clarke en Riley Keough) dat sinistere spelletjes speelt met argeloze lifters. De sheriff – gespeeld door Sebastian Stan en ook al geen heilige – maakt zich vooral druk om zijn herverkiezing.

Duistere krachten

Tussen alle dood en verderf is Arvin het morele middelpunt van de film. Zijn vader (Bill Skarsgård) heeft hem al op jonge leeftijd op het hart gedrukt dat er veel gemene rotzakken op de wereld rondlopen. Na de voortijdige dood van zijn ouders probeert hij zijn gelovige oma veilig te houden. Ook houdt hij een oogje op Lenora (Eliza Scanlen), een weesmeisje dat is opgegroeid in hetzelfde huis. Het is onvermijdelijk dat de donkere krachten rond Arvin uiteindelijk leiden tot een gewelddadige climax.

Donald Ray Pollock

Het verhaal van The devil all the time beslaat de jaren veertig, vijftig en zestig en volgt verschillende personages in deze periode. Hun scènes overlappen elkaar, net als hun levens. Soms zie je hierdoor dezelfde gebeurtenissen terugkomen vanuit een ander perspectief. Dit werkt voortreffelijk. Een voice-over zorgt voor extra structuur. De stem die je hoort is die van Donald Ray Pollock, de schrijver van het gelijknamige boek.

Robert Pattinson

Regisseur Antonio Campos (Martha Marcy May Marlene) vertelt met The devil all the time een behoorlijk bloederig, gruwelijk en gewelddadig verhaal. Tom Holland (je kent hem als Spider-Man) speelt een prima hoofdrol, maar de show wordt gestolen door de schurken in de film. Vooral Robert Pattinson is goed op dreef als geestelijke griezel. De acteur timmert momenteel lekker aan zijn carrière: in de bios is hij te zien in Christopher Nolans Tenet en volgend jaar speelt hij de titelrol in The Batman.

Goed en kwaad

Welke boodschap kun je als kijker meenemen van The devil all the time? Misschien dat er veel rotzakken en engerds rondlopen in de wereld, maar dat wist je waarschijnlijk al. De film zit bomvol boeiende personages - goed én slecht - en schokkende gebeurtenissen, maar geeft je uiteindelijk een leeg gevoel. Toch is dat geen reden om de film over te slaan. Mede door de prima vertolkingen staat The devil all the time als een huis.

Conclusie

+ Sfeervol tijdsbeeld

+ Prima cast en acteerwerk

- Sterke maag vereist

- Tikje zinloos

Score

IMDb: 7,3

Rotten Tomatoes (critics): 68%

Guidinc Score: 3½ ster (van de 5)

The Devil All the Time

thriller | film | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie