Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: The Crown seizoen 4 op Netflix

Recensie | 6 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

De serie The crown is bijna net zo'n instituut geworden als de koninklijke familie zelf. Maakt dit vierde seizoen de verwachtingen waar?

The crown werd de afgelopen drie seizoenen overladen met complimenten. De serie is prachtig gemaakt, de acteurs zijn geweldig en de locaties oogverblindend. En dat is ook in dit vierde seizoen weer het geval.

Thatcher en Diana

Twee belangrijke nieuwkomers doen dit seizoen hun intrede en eisen meteen een hoofdrol op. Het draait dit keer niet om koningin Elizabeth maar om premier Margaret Thatcher en prinses Diana. Gillian Anderson levert een fantastische Thatcher af met een prima imitatie van de zo kenmerkende stem van de vrouw die 11 jaar lang premier van Groot-Brittannië zou zijn. 

Thatcher en Elizabeth

De scènes tussen Thatcher en Elizabeth behoren tot het hoogtepunt van dit seizoen van The crown. De dames zijn generatiegenoten. Ze lopen beiden over van plichtsbesef en zijn volledig toegewijd aan het land. Toch konden ze niet meer verschillen en daardoor knettert het heerlijk tussen de twee.

Charles en Diana

Diana komt op het toneel als een frisse, sprankelende, vrolijke vrouw die binnen twee afleveringen weggekwijnd is. We zien haar talloze keren boven de wc-pot haar net gegeten eten uitspugen omdat echtgenoot Charles enkel oog heeft voor zijn minnares Camilla.

Overdreven

Dat Charles naar verluidt niet zo blij is met dit vierde seizoen is geheel begrijpelijk. Hij wordt neergezet als een nare, zeurende, egoïstische en zelfs wrede man die er alles aan doet om Diana het leven zo onmogelijk mogelijk te maken. We mogen toch hopen dat de makers hier een paar tandjes overdreven hebben. 

Vervelende snobs

Ook de rest van de koninklijke familie komt er niet best vanaf. Het is een stel vervelende snobs dat overloopt van zelfmedelijden en het gewone volk zo veracht dat de hele familie handschoenen aantrekt wanneer het tijd is om handen te schudden met het plebs. En zelfs Elizabeth komt halverwege het seizoen tot de conclusie dat haar kinderen Charles, Anne, Andrew en Edward onuitstaanbaar zijn. 

Historisch

The crown is het interessants wanneer het zich concentreert op historische gebeurtenissen als de Falklandoorlog, de IRA, de ruzie om sancties tegen Zuid-Afrika en de politiek in het Lagerhuis. Die kwesties hadden best wat meer zendtijd verdiend. Al zullen de meeste kijkers zeker ook smullen van alle schandalen in de privé-levens van de royals. 

IJzersterk

Ondanks dat blijft The crown een ijzersterke serie die je helemaal naar binnen zuigt om je pas 10 afleveringen later weer los te laten en je vervolgens God op je blote knieën te laten danken dat je niet op de wereld bent gezet als lid van het Britse koninklijke huis. 

Conclusie:

+ Alles ziet eruit om door een ringetje te halen
+ Er wordt weer geweldig geacteerd
- Het slechte huwelijk van Charles en Diana wordt wel heel breed uitgemeten
- De makers veroorloven zich iets te veel vrijheid om de boel naar hun hand te zetten

Score:

IMDb: 8,8
Rotten tomatoes: 96% van de critics, 90% audience score
Guidinc: 4 van de 5 sterren

The crown bestaat uit 10 afleveringen van 55 minuten en is te zien op Netflix.