Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: Spionage-serie Tehran op Apple TV+

Recensie | 6 maanden geleden | Jeroen de Goeij

Tehran is misschien niet de reden om een abonnement op Apple TV+ te nemen, maar als je de streamingdienst toch al hebt, dan verdient deze spionageserie wel een plekje op je watchlist.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Tehran is geen Fauda en zeker geen Homeland. Daarvoor mist het gewoon de snelheid en de intensiteit. Het is wel een prima spionageserie die speelt in de harde realiteit van het Midden-Oosten. En dat maakt het voor liefhebbers van het genre toch een fijne aanwinst.

Fauda

Scenarioschrijver Moshe Zonder maakte naam met Fauda, de verslavende Israëlische spionageserie die dankzij Netflix ook in Nederland een grote groep fans heeft. Met Tehran richt hij zijn pijlen op een vijand die iets verder van de grens op de loer ligt, maar ook een stuk machtiger is: Iran.

Mossad

Een jonge agente van de Israëlische geheime dienst Mossad gaat undercover in de Iraanse hoofdstad om daar via een hack in een computersysteem de luchtverdediging plat te leggen. Dat moet de Israëlische luchtmacht de kans geven de nucleaire installaties van Iran te bombarderen.

Maar helaas, dat plannetje valt in duigen.

De agente blijft achter in Teheran en moet alles op alles zetten om uit de klauwen van de Iraanse geheime dienst te blijven, en dan met name een ervaren oude rot in het vak. Wat volgt is een kat en muisspel, vaak spannend, soms ook wat uitgekauwd en hier en daar een tikkie langzaam. Een paar afleveringen minder had best gemogen.

Israël vs. Iran

Een van de leuke dingen van Tehran is de realistische setting. Athene is een prima stand-in voor de Iraanse hoofdstad en de cast bestaat deels uit mensen die uit het streng islamitische land gevlucht zijn. Ook voor het verhaal zijn de makers dicht op de realiteit gaan zitten. Computers hacken, aanslagen plegen, infiltreren... Regelmatig halen dat soort nieuwtjes over de strijd tussen Israël en Iran de headlines in het Midden-Oosten

Machthebbers zijn slecht

De makers kijken er trouwens wel voor uit om de bevolking van Iran af te schilderen als slecht. De grote vijand is toch echt de regering, de machthebbers dus, en niet zozeer de gewone mensen. Die hebben vaak het hart op de goed plek.

Homeland

Ergens lijkt Tehran ook wel op de Amerikaanse serie Homeland, maar is minder goed. Niv Sultan doet het prima als de jonge hacker van de Mossad, maar als kijker leeft je toch minder met haar mee. Van Carrie Mathison kennen we inmiddels echt alle details van haar privéleven, dat is in dit geval een stuk minder. Dat maakt deze serie een stuk minder spannend, al is er aan het einde van iedere aflevering wel een flinke cliffhanger waardoor je er telkens nóg een wilt zien.

Apple TV+

Tehran is misschien geen reden om een abonnement op Apple TV+ te nemen, maar als je de streamingdienst toch al hebt, dan verdient de spionageserie wel een plekje op je watchlist.

Lees meer
Nog meer spannende series uit Israël

Conclusies

- Soms wat traag en voorspelbaar
- Je leeft net niet genoeg mee met het hoofdpersonage

+ Realistische setting
+ Lekker veel plotwendingen
+ Feit en fictie worden goed gemixt 

Ratings

IMDb 7.1
Rotten tomatoes (audience score): 71%
Guidinc. Rating: 3 sterren (van de 5)

Lees meer
Alles over Apple TV+
Drie series op Apple TV+ die ook een kans verdienen

Tehran

Seizoen 1
8 afleveringen (bijna 50 minuten per aflevering)
Apple TV+

Tehran

drama | serie | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie