Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: de heerlijke horror van Stranger Things seizoen 4 op Netflix

Recensie | 1 maand geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Na bijna drie jaar kunnen de fans van Stranger Things eindelijk zien hoe het verder gaat met hun helden uit Hawkins, Indiana. Wordt dat lange wachten nu echt beloond?

Wat je moet weten voordat je begint aan de nieuwe afleveringen van Stranger Things is dat het nieuwe, vierde seizoen nog niet compleet is. De eerste zeven afleveringen staan nu op Netflix, maar de laatste twee volgen pas op 1 juli. Als je beslist het hele seizoen in één ruk wilt kijken, moet je dus nog even wachten - en misschien stoppen met lezen om spoilers te vermijden. De Duffer Brothers die Stranger Things bedachten en grotendeels schrijven en regisseren pakken dit seizoen uit met oversized afleveringen: de eerste zeven duren zo'n 75 minuten per stuk en de laatste twee worden nog langer. Maar is meer altijd beter?

Stranger Things

Het vorige seizoen van Stranger Things kwam tot een climax met de 'Battle of Starcourt', de grote confrontatie in het winkelcentrum waarbij El en haar vrienden het monster uit de Upside Down versloegen terwijl sheriff Hopper en Joyce Byers diep onder de grond het plan van de Russen dwarsboomden. Die overwinning kwam met een hoge prijs: Billy werd gedood, El verloor haar speciale krachten en Hopper verdween spoorloos. Het toegesnelde leger legde snel het hele Starcourt in de as en in een cover-up werden alle sporen van Russen, monsters en poorten naar andere dimensies zorgvuldige weggemoffeld. Verdrietig om te zien was dat de familie Byers (Joyce met zoons Jonathan en Will) samen met El naar Californië verhuisde. 

Seizoen 4

De grote vraag aan het begin van seizoen 4 is dan ook of de hele kliek ooit weer bij elkaar komt. El schrijft vanuit Californië brieven aan Mike waarin ze doet alsof het supergoed met haar gaat, maar in werkelijkheid is ze diepongelukkig op haar nieuwe school vol Californische 'mean girls' en zonder haar vrienden. Thuis in Hawkins is het ook geen paradijs. Sinds de gruwelijke dood van haar broer Billy gaat Max regelmatig naar de schoolpsycholoog, maar ook andere leerlingen gaan gebukt onder trauma's. In de Upside Down ziet een nieuw monsterlijk wezen hierin een manier om zich weer te manifesteren in Hawkins. 

Nieuwe personages

Natuurlijk kijken fans bij elk nieuw seizoen van Stranger Things er vooral naar uit om hun bekende helden weer terug te zien, maar de makers introduceren ook steeds nieuwe personages. Dat is dit seizoen niet anders, al blijft het een verrassing wie er overleeft en wie er het loodje legt. Een grote aanwinst is Eddie Munson (Joseph Quinn), een scholier met een zwak voor heavy metal, drugs en dungeons & dragons. Ook de kwelgeesten Jason (de eikel van het basketbalteam in Hawkins) en Angela (de blonde mean girl in Californië) weten op hun manier de nodige scènes te stelen.

Joseph Quinn als Eddie Munson

Hopper

En dan is er nog Hopper. In een bonusscène na het slot van seizoen 4 werd al gehint naar de mogelijkheid dat de sheriff zijn beproevingen heeft overleefd, en natuurlijk blijkt dat zo te zijn. De pogingen van Joyce om zich te herenigen met Hopper nemen een flink deel van de afleveringen in beslag, en daarmee wijkt het nieuwe seizoen flink af van alle vorige. het verhaal speelt namelijk niet langer alleen in Hawkins, maar ook in Californië, Alaska en Siberië. Het maakt Stranger Things wat minder compact en overzichtelijk, maar dat blijkt de serie uitstekend te kunnen hebben.

Horror

Ook de toon van de serie is dit seizoen duidelijk anders. Eerder ademde Stranger Things de sfeer van de Spielberg-films en Stephen King-verfilmingen uit de jaren tachtig, maar nu ligt de nadruk stevig op de horror. Personages komen op een best schokkende manier om het leven, wat het 16 jaar en ouder-predicaat dit seizoen misschien wel terecht maakt. Vette knipogen gaan dit keer naar de A Nightmare on Elm Street-films, en het is dan ook geen toeval dat Robert Englund - de acteur die in die films griezel Freddy Krueger speelde - opduikt in een gastrol. 

Topvorm

Alle bekende en nieuwe personages, verwijzingen naar eerdere seizoenen en bekende genrefilms, muziek uit de eighties en het inmiddels vertrouwde sausje van de Duffer Brothers zorgen ervoor dat je met de nieuwe afleveringen van Stranger Things in een warm bad stapt. Dus om terug te komen op de vraag: is meer altijd beter? In het geval van Stranger Things: absoluut! Met het vierde seizoen laten de makers van de successerie zien dat ze nog steeds in topvorm zijn. Met seizoen 5 wordt de serie afgesloten en daar zien we nu al een beetje tegenop, want het liefst zouden we de deur naar Hawkins eeuwig openhouden. 

Score

4 uit 5 sterren

Checken of skippen?

Checken!