Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: De true crime-docu The Sons of Sam op Netflix

Recensie | 6 maanden geleden | Jeroen de Goeij

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

De true crime-docu The Sons of Sam probeert te bewijzen dat de beruchte seriemoordenaar David Berkowitz niet in zijn eentje te werk ging, maar lid was van een satanische sekte. Heeft de politie gefaald?

Netflix heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om true crime-documentaires. The Sons of Sam: A Descent Into Darkness haalt niet het hoge niveau van bijvoorbeeld Making a Murderer, maar is toch de moeite waard.

David Berkowitz

De documentaireserie geeft een aardig beeld van David Berkowitz, ooit een van de meest gevreesde killers van Amerika, maar inmiddels een nette en welbespraakte gevangene. In 1976 en 1977 zaaide Berkowitz met een reeks willekeurige moorden op grote schaal paniek in New York. Berkowitz maakte vijftien slachtoffers, waarvan er zes het niet konden navertellen. 

Son of Sam

Berucht werd ook de verklaring die hij achteraf gaf. Berkowitz zou de opdracht hebben gekregen van Sam, de hond van een buurman. De trouwe viervoeter zou bezeten zijn van een duizenden jaren oude demon. In de pers werd Berkowitz bekend als de .44 Caliber Killer, maar vooral als de Son of Sam.

Lees ook:
Top 10 beste true crime-documentaires op Netflix

Satanische sekte

In de vierdelige Netflix-docu The Sons of Sam krijgt een alternatieve theorie veel aandacht. Berkowitz zou lid zijn geweest van een satanische sekte, met tentakels die reikten tot Californië en Charles Manson.

De NYPD, de politie van New York, zou daar geen aandacht voor gehad hebben, want ze wilden snel een dader achter de tralies zien. Als dit verhaal echt waar is, lopen er nu misschien nog een paar moordenaars vrij rond.

Het idee van de satanische sekte komt trouwens niet helemaal uit de lucht vallen. Amerika was een tijdlang in de ban van duivelsaanbidders, die achter zo’n beetje iedere voordeur konden zitten. De angst was alleen wel groter dan de realiteit. 

Maury Terry

Deze true crime-docu is ook het verhaal van Maury Terry, een journalist die op het spoor kwam van de satanische sekte. Naar aanleiding van een paar onlogische verklaringen en rare feiten in het onderzoek dook hij het diepe in. 

Als kijker ga je het verhaal van de journalist bijna geloven, tot je doorkrijgt hoe obsessief hij was. Dit was vóór het internettijdperk, maar er zijn nogal wat vergelijkingen te maken met de complotdenkers van tegenwoordig. Helaas komt dit onderdeel van de documentaire niet zo goed uit de verf.

True crime

Wat The Sons of Sam wel heel goed doet, is het neerzetten van New York in de jaren 1970. Vervallen, vies en ronduit gevaarlijk. Een 'Big Apple' die je bijna niet herkent, zo anders dan de moderne, luxueuze stad van nu.

Ook krijg je als kijker een goed idee van de paniek, het onderzoek naar de killer, en de bizarre verklaring voor de moorden. Je ziet ook interviews met David Berkowitz, afgenomen door Maury Terry zelf. Het is fascinerend te zien hoe goed de Son of Sam nu uit zijn woorden komt. 

Geen half werk dus, en dat is precies wat we verwachten van een true crime-docu van Netflix. Goed gemaakt én sensatiebelust tegelijkertijd.

Complot

Maar de theorie erachter, dat het een complot is van een goed georganiseerde satanische sekte? Erg onwaarschijnlijk. In de laatste aflevering horen we wel een tegengeluid, maar toch krijgt dit idee veel ruimte.

Daarbij is het jammer dat het onderzoek van de journalist zoveel tijd opslokt. Een uitgebreider portret van David Berkowitz was misschien beter geweest. Of een portret van de journalist zelf. Nu hinkt The Sons of Sam op twee gedachten.

Kijktip: Mindhunter

Heb jij het ijzersterke Mindhunter op Netflix al gezien? De spannende fictieserie is gebaseerd op feiten en erg goed gemaakt. In seizoen 2 aflevering 2 bezoeken twee FBI-agenten de Son of Sam in de gevangenis.

Dan zie je hoe David Berkowitz dat hele hondenverhaal naar de prullenbak verwijst. Berkowitz heeft dat in de werkelijkheid en op andere plekken ook gedaan. Nog een reden om dat hele gedoe rondom de satanische sekte met een korreltje zout te nemen.

Bekijk hieronder de trailer van seizoen 2 van Mindhunter.

Conclusie

+ Prima beeld van het tijdperk, de stad, het onderzoek
+ Portret van een beruchte moordenaar
- Geen duidelijke keuze: de moordenaar of de journalist 

Ratings

IMDb: 7.1
Rotten Tomatoes (audience): 58%
Guidinc. Rating: 3 (van de 5) sterren

Checken of skippen?

Checken

The Sons of Sam: A Descent into Darkness

informatief | 2021

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie