Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: De misdaadserie Snabba Cash op Netflix

Recensie | 2 jaren geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

In de Zweedse misdaadserie Snabba Cash probeert de alleenstaande moeder Leya het te maken als zakenvrouw, maar daardoor raakt ze verwikkeld in de onderwereld.

Liefhebbers van de boeken van Jens Lapidus kennen de titel Snabba Cash al. 10 jaar geleden werd, naar aanleiding van het boek, al een film gemaakt die zo heette. Daarin speelde Joel Kinnaman de hoofdrol. En die film werd zo goed ontvangen dat er twee vervolgen kwamen. De nieuwe Snabba Cash zou je kunnen zien als een moderne update. 

Lees ook: Het tweede seizoen van Snabba Cash komt eraan

Leya

Leya (Evin Ahmad) woont in een achterbuurt in Stockholm. Maar daar gaat verandering in komen want Leya heeft een briljant idee. Ze heeft een programma ontwikkeld dat voorspelt hoe succesvol een startup zal zijn door de reacties op social media te peilen. Er is alleen meer geld nodig om door te pakken. In haar wanhoop leent ze de benodigde 2 miljoen van haar zwager Ravy die zijn geld verdient met het dealen van drugs. 

Salim

Salim (Alexander Abdallah) zingt op bruiloften en werkt als rechterhand van Ravy, voor wie hij concurrenten in de drugsdealwereld executeert mocht dat nodig zijn. Salim krijgt alleen steeds meer last van zijn geweten en wil eigenlijk wel afscheid nemen van zijn criminele vrienden.  

Tim

En dan hebben we nog de opstandige 15-jarige Tim (Ali Alarik) die de bende van Ravy wordt ingezogen en verplicht drugs moet gaan dealen  nadat hij in het vizier komt van twee handlangers van Ravy. De levens van deze drie mensen raken in Snabba Cash (snel geld) met elkaar verstrengeld. 

Loopt niet goed af

Wanneer Salim op een bruiloft zingt in het restaurant waar Leya ook werkt, voelen de twee zich meteen tot elkaar aangetrokken en krijgen ze een relatie. Maar Leya weet niet dat Salim voor Ravy werkt en ze krijgt er ook al snel spijt van dat ze die 2 miljoen heeft geleend. Je voelt als kijker op je klompen aan dat dit niet goed gaat aflopen voor 1 of meerdere hoofdrolspelers. 

Rauw en hard

Snabba Cash is rauw, hard en spannend en het duurt niet heel lang voordat je de levens van deze mensen wordt ingetrokken. Je voelt hoe Salim wordt verscheurd tussen de drugswereld en de bovenwereld en je begrijpt waarom Leya de keuze maakt voor het snelle geld. Al is het wel gek dat Leya na de eerste aflevering geen minuut meer lijkt te besteden aan haar eigen startup, terwijl dat nu juist het belangrijkste in haar leven was.

Maar over zulke details kijken we graag heen. Belangrijker is dat het de Zweden alweer gelukt om een goeie serie af te leveren op Netflix. 

Lees ook: De 10 beste Zweedse series op Netflix

Conclusie

- De schietpartijen zijn soms wat overdadig (en hopelijk niet helemaal realistisch).
+ Het is zo spannend dat je wilt weten hoe het afloopt.
+ Na 6 afleveringen weet je hoe het afloopt.

Score

IMDb: 7,4
Guidinc.: 4 van de 5 sterren

Checken of Skippen?

Checken