Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: Fantasyserie Shadow and Bone op Netflix

Recensie | 7 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Netflix wil dolgraag een eigen Game of Thrones. Lukt dat met Shadow and Bone? De fantasyserie is een groots opgezette reeks vol monsters, magie en slechteriken, maar dat is niet genoeg.

Lees ook: Goed nieuws! Netflix kondigt een tweede seizoen aan

Netflix heeft flink de portemonnee getrokken voor deze verfilming van de boekenreeks Shadow and Bone van Leigh Bardugo. Dat zie je zo. De serie ziet er piekfijn uit met indrukwekkende special effects en leuke kostuums. Een mooi begin. 

Alina Starkov

Dan het verhaal. Centraal staat tiener Alina Starkov (Jessie Mei Li), een meisje dat opgroeide in een weeshuis in het door oorlog verscheurde land Ravkan met haar beste vriend Mal (Archie Renaux). Inmiddels zitten beiden in het leger. Mal is soldaat en Alina maakt kaarten. 

The Fold

Omdat het leger weinig voorraden heeft, moeten Mal, Alina en wat anderen die gaan halen aan de andere kant van The Fold (de vlakte). Daar is niks leuks aan omdat de vlakte bestaat uit een donkere mist waarin monsters huizen die als grootste hobby het opeten van mensen hebben. Dat is dan ook wat er gebeurt, maar als een van de monsters Mal te pakken krijgt, blijkt Alina ineens een bijzondere gave te hebben. Ze kan enorme uitbarstingen van licht en energie oproepen.

Generaal Kirigan

En zo blijkt zij ineens de 'sun summoner' waar iedereen in Ravkan al jaren op wacht. Zij is degene die de vlakte kan vernietigen en de wereld weer mooi kan maken! Alina is een soort godin. Ze wordt overgebracht naar een paleisje waar ze onder de hoede wordt genomen door generaal Kirigan (Ben Barnes), een man die behoort tot de Grisha, een volkje van mensen met magische krachten en een man die zelf de duisternis kan oproepen. Aldaar wordt Alina opgeleid zodat ze haar krachten straks optimaal kan inzetten.

Ontvoeren

Omdat overal het verhaal de ronde doet dat er een meiske is gevonden dat de zon kan oproepen, komen er natuurlijk ook onverlaten die haar willen ontvoeren omdat Alina veel geld opbrengt. En dan zijn er nog wat zijverhalen. 

Lees ook: Check hier meer series zoals Shadow and Bone

Tienerserie

Is Shadow and Bone leuk? Ja hoor, ik heb me prima vermaakt met alle acht afleveringen die werkelijk zijn volgestouwd met actie. Je vervelen is er niet bij. Maar er is een klacht die maar blijft terugkomen bij veel Netflix-series. Shadow and Bone is alweer een tienerserie. Bestaat de wereld van Netflix alleen nog maar uit tieners? Ik en mijn mede-volwassenen betalen toch ook iedere maand abonnementsgeld?! Het zou voor ons best aardig zijn om eens wat mensen boven de dertig te zien in een (fantasy)serie. 

Lees ook: Al het nieuws over Shadow and Bone

Probleem

Een ander probleem is Alina. Als hoofdpersoon is ze niet bovenmatig interessant en hetzelfde geldt voor haar vriend Mal. Wanneer Alina het eerste seizoen niet had overleefd, had ik dat ook prima gevonden. Het is allemaal wat braaf en oppervlakkig. We voelen de pijn van Alina niet. En wat betreft humor valt er ook nog een wereld te winnen. Een onderdeel waar die bekende HBO-serie juist in uitblonk. 

Shadow and Bone krijgt een vervolg op Netflix, maar een nieuwe Game of Thrones is het niet. 

Conclusie

- De hoofdpersonen zijn niet charismatisch genoeg
- Hou toch eens op met die tieners de hele tijd! Die hebben al genoeg series.
+ Het ziet er pico bello uit

Score:

IMDb: 8,3
Rotten tomatoes: (critics) 91% (audience) 95%
Guidinc.: 3 van de 5 sterren

Checken of Skippen:

Checken

Kijktip na Shadow and Bone

Ken je de meest recente fantasyserie Sweet Tooth op Netflix al? Check hier of dit ook wat voor jou is.