Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: de documentaire Seaspiracy op Netflix

Recensie | 7 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Na de invloedrijke documentaire Cowspiracy brengt Netflix ons nu Seaspiracy. En ook deze is behoorlijk deprimerend.

De documentaire Cowspiracy was er in 2014 voor verantwoordelijk dat heel wat mensen met een stuk minder plezier een lekker mals biefstukje naar binnen werkten. De Britse documentairemaker Ali Tabrizi hoopt hetzelfde te bewerkstelligen met Seaspiracy en vissen. Of dat gaat lukken, is nog de vraag. Vissen zijn nu eenmaal een stuk minder aaibaar dan warmbloedige viervoeters. 

Commerciële vissers

Commerciële vissers zijn de wortel van alle kwaad als je Seaspiracy moet geloven. En dat doen we eigenlijk wel. Ali presenteert genoeg cijfers om je helemaal het lazarus te schrikken. De Brit is wel een tikje irritant. Hij doet ongeveer iedere twee minuten alsof hij een enorme ontdekking doet en wil ons ook graag laten weten dat hij sommige praktijken met gevaar voor eigen leven heeft gefilmd. 

Doffe ellende

Maar het gaat om de feiten en die zijn doffe ellende. We gaan van Japanse dolfijnenslachters tot haaienvinnensoep in Hong Kong en van illegale Chinese vissers die de kust bij Afrika leegvissen tot afschuwelijke zalmteelt in Schotland. Het een is nog erger dan het ander. Oh ja, stop ook maar met het kopen van blikjes tonijn die volgens het keurmerk dolfijnvriendelijk zijn gevangen want dat zijn ze niet. 

CO2

Het allerergste: vissen en zeeplanten nemen een onvoorstelbare hoeveelheid CO2 op. Veel meer dan de fossiele industrie uitstoot. En daarnaast zijn commerciële vissers verantwoordelijk voor meer dan 50% van het afval in de oceanen.

Het zou nogal logisch zijn voor milieu-organisaties om zich daarop te richten in plaats van op plastic rietjes en houtkachels. Maar dat doen ze niet, veelal omdat ze subsidie krijgen van een overheid of een bedrijf dat belang heeft bij de visserij. 

Stop met vis eten

Als we doorgaan zoals nu, zijn over 25 jaar de oceanen leeg, gaat de aarde dood en dat betekent automatisch het einde van de mens. De enige oplossing? Stoppen met het eten van vis. Leuker kan Ali het niet maken. 

Conclusie

- De filmmaker bedoelt het goed, maar het toontje van zijn voice over is vervelend
- De interviews in de docu zijn niet al te best
+ De twee bovenstaande punten doen er niet zoveel toe als alles waar is in deze documentaire

Score

IMDb: 8,9
Rotten tomatoes (audience score): 92%
Guidinc.: 3 van de 5 sterren

Seaspiracy

informatief | 2021

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie