Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: De enge horrorfilm Relic staat op Netflix. Kun jij het aan?

Recensie | 8 maanden geleden | Jeroen de Goeij

©
Foto: IFC Midnight/DFW
©
Foto: IFC Midnight/DFW

Heel eng, maar tergend langzaam. De Australische horrorfilm Relic heeft net zoveel fans als haters. In welke groep zit jij?

Een ‘slow burn’ noemen ze dat in goed Engels, een film die heel langzaam maar zeker naar een onvermijdelijke climax gaat.

De Australische film Relic is inderdaad tergend langzaam, maar al net zo trefzeker. En juist daardoor wordt de gruwelijke afwikkeling van het verhaal zo zenuwslopend. Dit trage tempo levert de film fans én haters op. Relic is geen achtbaan voor de liefhebber van Hollywood-kicks.

Kijk ook: Een jaar eerder verscheen Midsommar, een langzame horrorfilm die voor de een doodeng en voor de ander slaapverwekkend saai is.

Debuut

Relic gaat over de aftakeling die we ooit allemaal onder ogen moeten zien. Als we ouder worden gaat het lichaam kraken en begint het brein rare trekjes te vertonen.

Daar kun je een treurig drama over maken of een filosofische verhandeling, maar debuterend regisseuse Natalie Erika James kiest voor de enge aanpak. 

Verhaal

Wanneer oma Edna plotseling verdwijnt, nemen haar dochter Kay en volwassen kleindochter Sam intrek in het grote lege huis. Edna lijkt van de aardbodem verdwenen, tot ze ineens opduikt in de keuken. Ze is vies en op blote voeten, maar wil helemaal niet zeggen.

Oma Edna lijkt aan de dementerende hand, iets wat met liefde of de juiste hulp wel in goede banen te leiden is. Heel lang denken ze dat trouwens niet, want dit verhaal loopt gierend uit de hand. Zou iets of iemand bezit hebben genomen van oma? Of van het huis? 

Spookhuis

De setting is zo klassiek als het maar kan: het spookhuis waar allemaal gruwelijke dingen gebeuren. Van enge klopgeluiden en vreemde schimmelvlekken op de muren, tot sloten op deuren die normaal gesproken gewoon open bleven. Als filmkijker weet je dan al: die deur moet je gesloten houden. Maar nee hoor, natuurlijk gaat er iemand op onderzoek uit.

Eng of saai?

Omdat Relic zo langzaam is zijn er een hoop horrorfans die er helemaal niets aan vinden. Dat verklaart ook het matige cijfer op de bekende filmsite IMDb.com. Dat is het nadeel van gemiddelden; de ‘haters’ vinden de film ronduit saai en somber, de ‘lovers’ vinden Relic onvoorstelbaar eng en confronterend.

En wat is het oordeel van Guidinc.

Relic is top. Dit soort films zijn voer voor nachtmerries.

Conclusie

- Te langzaam in het begin
+ Daarna precies langzaam genoeg
+ Trefzeker
+ Zenuwslopend
+ Enorm eng

Rating

IMDb: 6
Rotten Tomatoes (critics): 92
Rotten Tomatoes (audience): 42
Guidinc. Score: 4 (van de 5)

Checken of skippen?

Checken

Pas op, achter je! 
Is Relic toch te langzaam voor je en heb je zin in een andere horrorfilm op Netflix? Bekijk dan onze inspiratielijst hieronder.