©
Foto: Netflix

Streamen of Overslaan: de Netflix-serie Stateless

©
Foto: Netflix

De Australische superster Cate Blanchett is niet erg te spreken over het Australische asielbeleid. Daarom maakte ze er de miniserie Stateless over op Netflix. Is die de moeite waard? Wij bekeken 'm voor je.  

 

Stateless volgt het leven van vier verschillende mensen die elkaar tegenkomen in een Australisch detentiekamp, ergens in de outback, waar het altijd stoffig en heet is. Inmiddels heeft Australië de asielkampen trouwens op eilanden neergezet, zodat ze nog minder zichtbaar zijn voor de pers en het gewone publiek.

Stewardess Sofie

We beginnen buiten het kamp waar de blonde stewardess Sofie (Yvonne Strahovski) haar heil zoekt bij een sekte (met Cate Blanchett als een van de sekteleiders) omdat haar privé-leven niet zo lekker loopt. Daar komt ze in eerste instantie tot bloei totdat de sekteleider zich aan haar vergrijpt.

Waar gebeurd

Sofie vlucht de straat op, raakt in de dagen erna steeds verwarder en geeft zelfs een valse identiteit op aan de politie. Zo belandt ze in dat detentiekamp voor illegale vreemdelingen. En dat is nog gebaseerd op een waar gebeurd verhaal ook

Ameer uit Afghanistan

Ze is niet de enige. Ameer, die met zijn gezin vanuit Afghanistan is gevlucht, is op zoek naar een nieuw leven in het beloofde land Australië. Zijn reis was al afschuwelijk en dan kom je ook nog in zo'n kamp terecht. Vrolijke huisvader Cam hoopt lekker wat geld te verdienen als bewaker in het kamp en Clare is de nieuwe baas van het kamp. Zij moet ervoor zorgen dat Barton's geen slechte naam krijgt. Een hopeloze kwestie.

Oplossing

De vier hoofdpersonen (en nog een stel bijpersonen) zorgen voor interessante verschillende gezichtspunten waar je nog een tijdje over na blijft denken, ook wanneer de zes afleveringen voorbij zijn. De eindconclusie is te allen tijde dat dergelijke asielcentra vreselijk zijn. Maar wat is de oplossing? Stateless weet het niet. En wij ook niet. 

Vrolijkmakend is Stateless niet, maar iedere serie die de kijker aan het denken zet, doet iets goed.

Conclusie

+ Rauw en eerlijk
+ vertelt een verhaal dat we nog niet vaak gezien hebben
- Soms wat langdradig
- Blij word je er niet van

Score

IMDb: 7,4
Rotten tomatoes: 77% op de Tomatometer

img

Stateless

drama | serie

2020
1u 50m
Cast
  • Yvonne Strahovski
  • Jai Courtney
  • Asher Keddie
  • Fayssal Bazzi
  • Dominic West
Voeg toe aan mijn kijklijst