Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: Promising Young Woman op Amazon Prime

Recensie | 7 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Amazon Prime
©
Foto: Amazon Prime

Carey Mulligan heeft in deze briljante zwarte komedie/wraakfilm een nogal opvallende hobby. Ze leert mannen een lesje. En daar heeft ze een goede reden voor.

Als je nog geen abonnement hebt op Amazon Prime dan raad ik je aan er eentje te nemen voor Promising Young Woman. Jawel, zo goed is deze film van debuterende regisseur/actrice Emerald Fennell die ook nog eens het scenario schreef (en daar een Oscar voor won) en die je kunt kennen als Camilla Parker Bowles in The Crown

Rare hobby

De hoofdrol wordt gespeeld door Carey Mulligan als Cassie. Cassie is bijna dertig, heeft geen vrienden, woont nog bij haar ouders thuis en heeft een baantje in een koffieshop waar ze niks aan vindt. Cassie heeft helemaal niets in het leven, behalve dan een rare hobby. Een keer in de week gaat ze, helemaal opgedoft, naar een club alwaar ze laveloos wordt opgepikt door een man die zich zogenaamd zorgen om haar maakt. 

Verrassing

De man in kwestie neemt haar zonder uitzondering mee naar huis voor seks, maar op dat moment heeft Cassie een verrassing voor ze in petto. Gezien het boekje waarin Cassie bijhoudt met hoeveel mannen ze naar huis is gegaan, is ze al een tijdje bezig. 

Beste vriendin Nina

Daar heeft de blondine trouwens een goede reden voor. Ooit studeerde ze, samen met beste vriendin Nina, medicijnen. Maar nadat Nina iets vreselijks overkwam waar niemand voor werd gestraft, stopte Cassie met haar studie en legde ze zich toe op het straffen van vervelende mannen. 

Vriendje Ryan

Dan komt er iemand die Cassie's lege leven overhoop gooit. Het is de aardige kinderarts Ryan (Bo Burnham) met wie ze ooit studeerde en die zich niet laat ontmoedigen door haar afwijzende houding. Ryan is de ideale man en Cassie heeft ineens weer lol in haar leven. En zo lijkt het allemaal toch nog goed te komen. Alhoewel, we zijn pas halverwege de film, dit kan toch niet het einde zijn? Nee hoor, Dit is nog maar het begin. 

IJskoude thriller

De film was tot zover al fijn, maar wordt hierna alleen nog maar subliemer. Promising Young Woman werkt als ijskoude thriller en als lieve romantische komedie (met de scène in de drogist op muziek van Paris Hilton als hoogtepunt) en houdt je tot de laatste minuut op het puntje van de stoel. 

Conclusie

+ Carrey Mulligan is geweldig als wraakgodin. 
+ De aankleding is fantastisch, let vooral op het interieur van het huis van de ouders van Cassie.
+ Er is helemaal niets voorspelbaars aan deze film.

Score

IMDb: 7,5
Rotten Tomatoes: (critics) 91% (audience) 88%
Guidinc.: 5 van de 5 sterren

Checken of Skippen?

Checken natuurlijk!

Promising Young Woman

Thriller | film | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie