Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: de Noorse Netflix-serie Post Mortem: Ingen dør på Skarnes

Recensie | 11 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Post Mortem
©
Foto: Post Mortem

Post Mortem: Ingen dør på Skarnes op Netflix is een serie over vampieren, maar dan wel eentje zoals je nog niet eerder zag.

Ten eerste is het een Noorse serie, en die zien we niet zo heel vaak op Netflix en ten tweede gaat het hier om een zwarte komedie in plaats van een bloederig bijtfestijn. Ingen dør på Skarnes betekent dat er nooit iemand doodgaat in het kleine plaatsje Skarnes waar Odd Hallangen (Elias Holmen Sørensen) samen met zijn vader een begrafenisonderneming runt. Je kunt je voorstellen dat dat nogal een domper is voor vader en zoon. 

Live

Er verschijnt licht aan de horizon wanneer een lichaam wordt gevonden in een weiland. Maar het lachen vergaat Odd wanneer blijkt dat het hier om zijn zus Live gaat. Gek genoeg komt Live (Kathrine Thorborg Johansen) weer tot leven wanneer ze op de autopsie-tafel ligt. Iedereen blij, behalve vader Arvid die weet dat dit niet in de haak is. 

Trek in bloed

Voor Live zelf duurt het nog een tijdje voordat ze in de gaten heeft dat ze veranderd is. Ze hoort ineens veel beter, is wat prikkelbaar en eten smaakt haar niet meer. Live heeft vooral heel veel zin in bloed. Het is een kwestie van tijd voordat het inwonersaantal van Skarnes rap vermindert. En dat is goed nieuws voor Odd met zijn begrafenisonderneming. 

Droge humor

Dat Post Mortem geen bloederig bijtfestijn is, betekent niet dat de serie voorbij kabbelt zonder vampierenactie. Af en toe gaat het er best gruwelijk aan toe, maar het is de droge humor die de serie boven veel andere vampierenseries uittilt. Vooral het ietwat slome politieduo Reinert en Judith (dat nooit iets te doen had en nu wordt overstelpt met vreemde overlijdensgevallen) is heel grappig.

Noren en Nederlanders

Aan deze serie te zien hebben Noren en Nederlanders ongeveer hetzelfde gevoel voor humor, alleen lukt het ze in Noorwegen dus wel om grappige series te maken. Home for Christmas was daar ook al een voorbeeld van. 

Na zes afleveringen is Post Mortem ineens afgelopen, maar wij zijn wel in voor nog een rondje met deze Noorse vampieren.

Conclusie

- Soms gaat het wat langzaam
- De serie is te kort
+ Bijna alle personages zijn geweldig
+ vampieren-cliché's worden vermeden

Score

IMDb: 7,0
Guidinc.: 4 van de 5 sterren

Checken of Skippen?

Checken