Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: Pistol op Disney+ is een energiek eerbetoon aan beruchte punkband Sex Pistols

Recensie | 1 maand geleden | Jeroen de Goeij

©
Foto: FX/Disney+
©
Foto: FX/Disney+

De zesdelige miniserie Pistol op Disney+ gaat over opkomst en ondergang van de beruchte Britse punkband Sex Pistols, die in de jaren zeventig zorgde voor een aardschok in de popmuziek.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Disney+

Kijk Pistol nu op Disney+

En niet alleen de popmuziek kreeg een gigantische schop onder de kont. Vanuit de vervallen Britse arbeidersbuurten stond een nieuwe generatie op, helemaal klaar met de gevestigde orde en het uitzichtloze bestaan.

Sex Pistols

Radicale onvrede, samengebald in een fuck you-middelvinger, met bijpassende mode en natuurlijk nieuwe muziek. Er waren toen wel meer legendarische punkbands, maar Sex Pistols is zonder twijfel de meest beruchte. Geheel passend ging de band al vroeg ten onder aan een chaotische maalstroom van drank, drugs, ruzies en geweld.

Danny Boyle

Regisseur Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire) zoomt niet in op leadzanger Johnny Rotten, die nog altijd de meeste publiciteit trekt. Deze serie is gebaseerd op de biografie van Steve Jones, oprichter van de band en de eerste zanger (later gitarist). Je ziet in de zes afleveringen natuurlijk de belangrijkste personen en alle beruchte momenten uit de Sex Pistols-mythe.

Originele beelden van het beruchte interview waarin de dronken tieners worden aangemoedigd nog meer te vloeken op televisie. Met Johnny Rotten helemaal links en Steve Jones naast hem (en als laatste aan het woord). 

Maar de serie is meer dan een geschiedenisles. Pistol gaat ook over misfits en outcasts die met elkaar nog iets bijzonders van hun levens maken. 

Aan het beeld moet je wel even wennen. Alles is gefilmd in vierkant 4:3-formaat, de grootte van de oude tv’s van vroeger. Ziet er wat raar uit in het begin, maar geeft wel een heel authentiek gevoel. Benauwend, ook door het veelvuldige gebruik van originele gruizige beelden uit de seventies.

Onverwacht op Disney+

De jonge cast is fantastisch (Game of Thrones-fans kunnen trouwens Arya Stark spotten), energiek en direct. En dat geldt voor de hele serie, waarbij ook de optredens van de band ronduit opwindend zijn (allemaal live gespeeld en gezongen).

Let op, Pistol is geen vrolijke kost en zeker niet iets dat je bij Disney+ verwacht. Iedereen die het treurige lot van bassist Sid Vicious en zijn vriendin Nancy Spungen kent weet dat dit verhaal op een gruwelijke manier eindigt. De laatste aflevering laat de kijker treurig en met een smerig gevoel achter.

Johnny Rotten

Net als bij de band zelf heeft ook de serie veel tegenstanders, waaronder leadzanger Johnny Rotten zelf. Hij vindt het allemaal maar nep, inhoudsloos, oppervlakkig, en gemaakt voor het grote geld. In werkelijkheid is hij vooral boos omdat de makers hem helemaal niet betrokken hebben bij de serie.

Let niet al te veel op het online commentaar. Pistol een is gewoon een goede en lekker energieke miniserie over een bepalend moment in de popcultuur, met de beruchtste punkband in de hoofdrol. Sex Pistols bestond uit ronduit slechte muzikanten, ze namen slechts 38 minuten muziek op en waren ook nog eens heel kort bij elkaar. Maar ze lieten een verpletterende indruk achter.

SCORE

4 uit 5 sterren

CHECKEN OF SKIPPEN?

Checken! 

Check hier alle series op Disney+

Pistol

Biografie | serie | 2022

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie