Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: De epische familiekroniek Pachinko op Apple TV+

Recensie | 1 jaar geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Apple
©
Foto: Apple

Het verhaal van vier generaties uit een Koreaanse immigrantenfamilie trekt voorbij in Pachinko, een meeslepende en vaak hartverscheurende dramaserie die zich kan meten met de beste films in het genre.

Migrantenverhalen zijn van alle plaatsen en tijden. Boeken en films over families die hun geluk zoeken op een ander continent, moeten vluchten voor oorlog, worden verjaagd of verhandeld zijn een genre op zich. Pachinko vertelt een verhaal dat we in het westen niet zo vaak horen: dat van de Koreanen die in de eerste helft van de twintigste eeuw de brute Japanse bezetting ontvluchtten of in Japan te werk werden gesteld.

Pachinko

De Apple TV+ serie Pachinko is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Min Jee Lee, een in New York wonende schrijfster met een Zuid-Koreaanse achtergrond. De hoofdpersoon in Sunja, die wordt geboren in een arm vissersgezin in de jaren 1910. Korea is dan al bezet door Japan, dat de bewoners onderwerpt aan een barbaars koloniaal regime. Als tiener heeft Sunja een romance met viskoper Koh Hansu, maar een toekomst als gelukkig gehuwde vrouw zit er voor haar niet in. Het lot brengt Sunja naar Japan, waar Koreanen als minderwaardig worden gezien en behandeld. Sunja krijgt de zoons Noa en Mozasu, en ook hun levensverhalen worden gevolgd in deze familiekroniek.

Jeon Yu-na als de jonge Sunja

Drie actrices

Omdat de verhaallijn van Pachinko zo'n zeventig jaar beslaat wordt het hoofdpersonage Sunja als meisje, jonge vrouw en op latere leeftijd gespeeld door drie verschillende actrices. Alle drie werden geweldig gecast: de jonge Jeon Yu-na, de voornaamste actrice Kim Min-ha, en de 74-jarige Youn Yuh-jung die vorig jaar een Oscar kreeg voor haar glansrol in Minari. Ook een bekend gezicht is de Amerikaanse acteur Jimmi Simpson, die een hoofdrol speelde in de serie Westworld. De rest van de cast is voor westerse kijkers minder bekend, afgezien misschien van Lee Min-ho. De populaire K-drama acteur speelt hier voortreffelijk de rol van Koh Hansu. 

Kim Min-ha speelt Sunja als jonge vrouw

Tijdsprongen

Voor de tv-bewerking is de chronologische vertelwijze van het boek losgelaten. Pachinko springt op en neer door de tijd, en daardoor tussen verschillende locaties in Korea, Japan en Amerika. Die keuze had verkeerd en verwarrend kunnen uitpakken, maar de makers houden elk tijdvak boeiend en meeslepend. Ook helpt het om te laten zien hoe sommige dingen van alle tijden zijn. Niet alleen mooie dingen zoals familiebanden, maar ook slechte dingen als racisme.

Oscarwinnares Youn Yuh-jung speelt Sunja op latere leeftijd

Filmwaardig

Hoewel Pachinko door de coronacrisis voor een groot deel op studioterreinen in Zuid-Korea en Canada moest worden opgenomen, ogen en voelen de locaties authentiek. De sets zijn vaak indrukwekkend, van de visveiling aan de Koreaanse kust tot de gokhal (de 'pachinko' waaraan de serie zijn naam dankt) in Osaka. De serie ademt daardoor de kwaliteit van een dure filmproductie. Slechts heel af en toe kan de oplettende kijker wat computerbewerking zien. Aan de aankleding van de acteurs en de soundtrack is al even veel zorg besteed.

Lee Min-ho als Koh Hansu

Apple TV+

Liefhebbers van historisch drama die zich niet laten afschrikken door een setting die wat verder van huis is, zullen ongetwijfeld worden ingepalmd door deze prachtige serie. Het gespring door de tijd vraagt wat meer aandacht van de kijker, maar uiteindelijk is het dat waard. Apple TV+ heeft met Pachinko een prachtige hit in handen. Komt het dan toch nog goed met de streamingdienst?

Conclusie

+ Meeslepend drama

+ Boeiende geschiedenis

+ Productie van het hoogste niveau

Score

412 uit 5 sterren

Checken of skippen?

Checken

Pachinko

Drama | serie | 2022

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie