Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: de documentaireserie Murder Among the Mormons op Netflix

Recensie | 8 maanden geleden | Irma Tomas

De Mormoonse kerk, oude waardevolle documenten, vervalsingen en pijpbommen. De driedelige  documentaireserie Murder among the mormons zit vol verrassingen.

Het verhaal van Murder among the Mormons dateert al uit 1985 maar de kans is groot dat mensen in Nederland nooit van de zaak hebben gehoord. En in dat geval is dit een interessant misdaadverhaal.

15 oktober 1985

Op 15 oktober 1985 werd Steven Christensen, financieel consultant en verzamelaar van antiek, opgeblazen in zijn kantoor in Salt Lake City. Nog dezelfde dag was ook Kathy Sheets de pineut. Zij raapte een pakje met een bom op dat waarschijnlijk was bedoeld voor haar man Gary, een zakenrelatie van Steve Christensen. 

Mark Hofmann

De volgende dag ontplofte een bom in de auto van Mark Hofmann. De handelaar in oude documenten raakte zwaargewond. De politie stond voor een raadsel. Wat was hier in hemelsnaam aan de hand?

Salamander brief

Mark Hofmann was een lokale beroemdheid omdat hij een hele reeks oude documenten boven water had gehaald. De meest explosieve van het stel was de 'Salamander brief' waarin de hele oorsprong van de Mormoonse kerk onderuit werd gehaald.

Salamander

De oprichter van de Mormoonse kerk, Joseph Smith, zou het boek niet hebben gekregen van een engel maar van een witte salamander. En Hofmann, zelf lid van de Mormoonse kerk, stond op het punt om nog een ander omstreden document over de Mormoonse kerk te verkopen. 

Indiana Jones

Hofmann was een rockster in de wereld van de oude documenten. De Indiana Jones van de Mormoonse documenten, die het ene na het andere zeldzame papiertje vond. En om hem draait deze goed gemaakte documentaire die uitpakt als een spannend misdaadverhaal en een studie van de menselijke psyche. 

Alle hoofdpersonen

Murder among the mormons maakt goed gebruik van archiefmateriaal en vond bijna alle hoofdpersonen bereid om mee te werken. En zo krijgen we een interessant kijkje in de wereld van de documentenjagers en de Mormonen. 

Score

IMDb: 7,1
Rotten tomatoes (audience score): 79%
Guidinc.: 3 van de 5 sterren

Conclusie

- Af en toe een beetje traag
+ Het verhaal is geweldig
+ De opgevoerde personages zijn lekker excentriek

Checken of Skippen?

Als je van true crime houdt, mag je deze zeker niet overslaan