Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: De Netflix-film Moxie

Recensie | 8 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Comedienne Amy Poehler levert met Moxie haar eerste speelfilm af en die gaat over een middelbaar school-meisje dat een feministische beweging begint.

Vivian (Hadley Robinson) is verlegen, onopvallend en op zoek naar een doel in haar leven. Dat vindt ze in het feminisme. Het valt Vivian op dat de meisjes op school anders worden behandeld dan de jongens. Zo is er een door jongens samengestelde lijst die ieder meisje rankt op uiterlijk en een van haar vrouwelijke klasgenoten wordt naar huis gestuurd omdat ze een sexy topje aan heeft.

Moxie

Vivian besluit dat onrecht niet meer te pikken en geïnspireerd door haar moeder (die ook een verleden als feminist heeft) en nieuwe pittige klasgenoot Lucy (Alycia Pascual-Peña), die de populairste jongen van de school een grote mond durft te geven, start Vivian een feministisch blad, genaamd Moxie. 

Lef

Moxie betekent 'lef', iets waar Vivian niet zo veel van heeft, want ze doet alles anoniem. Maar haar initiatief vindt wel al heel snel navolging bij de meisjes in haar klas en Moxie neemt een enorme vlucht. 

Zeer divers

Moxie is een film die het allemaal hartstikke goed bedoelt, daar bestaat geen enkele twijfel over en als er prijzen waren voor diversiteit in films en mensen op hun witte privileges wijzen, dan had Moxie vast een Oscar gewonnen. Maar de film vliegt af en toe uit de bocht. De blanke man wordt, zoals de laatste tijd zo vaak, voorgesteld als het pure kwaad. En dat uitgangspunt neemt vooral in het laatste deel van de film een idiote wending.

Onuitstaanbaar wicht

Wat ook niet helpt is dat Vivian gedurende de film verandert in een onuitstaanbaar wicht waardoor het zelfs haar begrijpende moeder, lieve beste vriendin en iets te perfecte vriendje te veel wordt. Moxie had best leuk en nuttig kunnen zijn, maar dat is niet gelukt. 

Conclusie

+ In de luchtige momenten is de film best te pruimen
- Iets meer humor was zeer welkom geweest
- De voortdurende nadruk van Amerikaanse films en series op diversiteit begint groteske vormen aan te nemen. 

Score: 

IMDb: 6,6
Rotten tomatoes (audience score): 77%
Guidinc.: 2 van de 5 sterren