Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

2 december live om 20:30. Kijk hier of op kanaal 13 van Ziggo.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: Mysterieuze IJslandse serie Katla op Netflix

Recensie | 5 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Katla is de eerste IJslandse original-serie op Netflix en zoals we gewend zijn van series uit het Hoge Noorden, gaat het er niet vrolijk aan toe. De mensen in het plaatsje Vik krijgen in ieder geval flink wat op hun bordje.

Ze zitten al een jaar lang midden in een uitbarsting van de vulkaan Katla. Dat geldt tenminste voor degenen die zijn gebleven want het grootste deel van de bewoners is verhuisd naar Reykjavik omdat hun dorp almaar geteisterd wordt door as-stormen en alles grijs, donker en vies is. Een soort hel op aarde. 

Grima

En dus is er nog een handjevol mensen in Vik: wat wetenschappers, een politieman, een verpleegster, de eigenaresse van een hotel en nog wat koppig IJslanders die weigeren te vertrekken. Hoofdpersoon is Grima, die een jaar na de verdwijning van haar zus Ása nog altijd naar haar zoekt. 

Naakte vrouw

De inwoners van Vik kijken raar op wanneer plotseling een naakte vrouw, zwart van de klei en het as, het dorp binnenloopt. Na wat vragen blijkt de dame in kwestie Gunhild te heten. Ze komt uit Zweden en werkte twintig jaar geleden in het plaatselijke hotel. En dat is nog maar de eerste van een aantal zeer vreemde gebeurtenissen. 

Koele lui, die IJslanders

Veel meer van het verhaal verraden zou jammer zijn, maar het zijn zaken die de gemiddelde aardbewoner de stuipen op het lijf zou jagen. De mensen in Vik lijken een stuk minder onder de indruk. Koele lui, die IJslanders. 

Wisselkinderen

Behalve terugkerende mensen gebeurt er nog veel meer in Katla. Er zijn dieren die gek doen, oude verhalen over wisselkinderen en persoonlijke drama's. Het duurt ook lang voordat we antwoorden krijgen op alle prangende vragen en als er zulke mysterieuze dingen gebeuren als in Katla, zijn die antwoorden zelden bevredigend. 

Conclusie

- De serie is heel traag. Je moet geduld hebben
- de mensen reageren vaak niet logisch op gebeurtenissen, maar misschien is dat echt een IJslands dingetje
+ Je wilt weten wat er gaande is en dus blijf je kijken
+ De sfeer is geweldig neergezet

Score: 

IMDb: 7,3
Roten Tomatoes: 83% (audience score)
Guidinc.: 3 van de 5 sterren

Checken of Skippen?

Checken