Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: De romantische komedie Just Say Yes op Netflix

Recensie | 8 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

De eerste Nederlandse film op Netflix is de romantische komedie Just Say Yes met Yolanthe Cabau in de hoofdrol als Lotte die een leuke man zoekt. Schiet Netflix raak als een volleerde cupido?

Het is best moeilijk om een goede romantische komedie te maken. Makers van dit soort films mogen tenslotte slechts kiezen uit een paar essentiële ingrediënten:

De Ingrediënten

Wanneer de hoofdrolspelers elkaar voor het eerst ontmoeten, hebben ze een hekel aan elkaar. Ze hebben een lekker gekke familie of beste vriend(in), zodat er wat te lachen valt. Ze komen een allemaal obstakels tegen die overwonnen moeten worden.

En wanneer ze tegen het einde door hebben dat ze voor elkaar zijn gemaakt, volgt er een race (meestal rennend of met de auto) om de ander te vinden (meestal naar het vliegveld) omdat een van de twee een baan in een ander land heeft gekregen of met een ander gaat trouwen. Voor Nederland geldt daarnaast nog dat Jim Bakkum de mannelijke hoofdrol speelt.

 

Yolanthe is een muurbloem 

Al deze ingrediënten en nog een paar extra, zitten in Just Say Yes waarin Yolanthe Cabau muurbloempje Lotte speelt. Ze is verloofd is met de bloedirritante Alex (Juvat Westendorp) die door iedereen een eikel wordt gevonden, behalve door Lotte. Lotte heeft behalve een kwal van een vriend ook nog eens een zus die je niemand toewenst. Deze Estelle (Noortje Herlaar) is een egoïstische influencer die schijt heeft aan iedereen. 

Jim Bakkum

En dan hebben we nog Chris (Jim Bakkum), een nieuwe werknemer op het kantoor van de tv-producent waar Lotte en Alex beiden werken. In eerste instantie mogen Chris en Lotte elkaar niet zo maar nadat Lotte is gedumpt door Alex, groeien ze naar elkaar toe. Alleen niet genoeg, want Lotte wil gek genoeg nog steeds terug naar Alex. Geen idee waarom. 

Lees ook:
Interview met Jim Bakkum over Just Say Yes

Volkomen hysterisch

Just Say Yes probeert een hele rits aan cliché's om te buigen tot iets origineels door volledig over the top te gaan met bijvoorbeeld dagdromen waarin wordt gedanst en gezongen en personages die volkomen hysterisch zijn.

Intussen moet Yolanthe doorgaan voor een suffe grijze muis die door iedereen over het hoofd wordt gezien maar na een kappersbezoek en een trip naar een kledingzaak plots getransformeerd is tot een totale babe, zodat de mensen in de film ineens ook zien wat de kijker allang zag. Het werkt niet. 

Bridget Jones

Datzelfde geldt voor de meeste pogingen tot humor in de film. Als een van de meest prominente grappen gaat over een baas die uit z'n mond stinkt, zijn we ver van huis. Als kijker is het genoeg om een acute aanval van  plaatsvervangende schaamte te krijgen. En dat dan iedere 5 minuten. 

Noortje Herlaar is af en toe wel grappig als de onuitstaanbare oppervlakkige influencer, maar verder zijn de hoogtepunten en lachmomenten in Just Say Yes zeldzaam, ook al wordt er opzichtig geleend van Bridget Jones.

Veel CN'ers

We zien (zoals gebruikelijk in Nederlandse romkoms) ook nog een hele rits aan CN'ers in bijrolletjes. Pip Pellens, Nienke Plas, Kim-Lian Van der Meij en Winston Post bijvoorbeeld. En zelfs Dave Roelvink en zanger Tino Martin komen voorbij. Laten we daar mee stoppen. Ze voegen helemaal niets toe en al helemaal geen acteertalent.

Misschien is de belangrijkere conclusie dat we helemaal moeten stoppen met de onstuitbare reeks van romantische komedies van vaderlandse bodem die hemeltergend flauw zijn.

Lees ook:
Heb je zin in een echt goede romcom op Netflix? Bekijk dan onze romantische Top 10 die wel om te lachen is

Onvoorspelbaar

Het is geen wet dat al die platgetreden paden keer op keer weer opnieuw bewandeld moeten worden. Laten we het in het vervolg eens helemaal anders doen. 

Zoals bijvoorbeeld de Noorse serie Hjem til Jul (Home for Christmas) deed, een romantische komedie die wel lukte, juist omdat ie verrassend en onvoorspelbaar was. Het kan dus wel. Scriptschrijvers en filmmakers moeten alleen iets creatiever zijn. Want dit willen we liever nooit meer zien.

Wij Nederlanders verdienen betere films in deze duistere coronatijd.  

Lees ook:
En dan heb je ook nog de lijst met 10 leuke romantische komedies op Netflix die gewoon uit Nederland komen!

Conclusie 

- Te veel cliché's
- Te voorspelbaar
- De voice-over is veel te overheersend
+ Noortje Herlaar is als enige leuk 

Score

Guidinc.: 1 van de 5 sterren

Checken of skippen?

Eh... Wat denk je? Skippen!