Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: Jimmy Savile: A British Horror Story op Netflix

Recensie | 1 maand geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Jimmy Savile werd decennialang aanbeden door het Britse volk. Totdat na zijn dood uit kwam dat hij een afschuwelijk mens was. De tweedelige documentaire Jimmy Savile: A British Horror Story laat zien hoe Savile al die tijd ongestoord zijn gang kon gaan.

In Nederland is Jimmy Savile niet erg bekend. We hebben hooguit wel eens wat beelden zien langskomen van de man met de grote neus en het gekke witte haar. In Groot-Britannië daarentegen was Savile vanaf de jaren vijftig tot zijn dood in 2011 een icoon. De Britten hielden van Savile die zich opwerkte van mijnwerker tot tv-presentator. Ze waren dol op hem. Ze wilden met 'm knuffelen en ze lachten zich een kriek om zijn foute seksueel getinte grapjes. 

Goede doelen

Dat kwam voornamelijk omdat Savile 20 jaar lang wensen van kinderen uit liet komen in het programma Jim'll Fix it en omdat hij zich uit de naad werkte voor goede doelen. Savile haalde al rennend miljoenen op voor kinderziekenhuizen, hij was vrijwilliger bij een gevangenis voor gestoorde criminelen en kind aan huis bij een school voor delinquente meisjes. Het Britse koninklijke huis correspondeerde regelmatig met hem en goede vriendin Margaret Thatcher regelde een ridderorde voor hem. 

Enge viezerik

Niemand zag dat Jimmy Saville een roofdier was die het vooral had voorzien op jonge meisjes. Vandaar al dat vrijwilligerswerk in ziekenhuizen (hij was ook necrofiel, maar de documentairemakers vonden de misbruik van levende mensen waarschijnlijk al ellendig genoeg). Als je de documentaire ziet, is het een godswonder dat Jimmy Savile er niet veel eerder bij was. De woorden 'enge viezerik' staan nog net niet op zijn voorhoofd geschreven. Hoe kan het toch dat niemand in Groot-Brittannië zijn ware aard in de smiezen had? 

Slachtoffers

De makers van Jimmy Savile: A British Horror Story spraken voor hun film zo'n beetje iedereen die er toe doet. Van collega's die jarenlang met hem samenwerkten, tot vrienden, enkele van de  talloze slachtoffers en de onderzoeksjournalist die uiteindelijk de waarheid naar boven kreeg. En zelfs toen vonden veel mensen het maar moeilijk te geloven. 

Vreselijk grapje

Het is lastig om alle beelden van de griezelige Savile te zien die voorbij komen in de documentaire. Zeker wanneer hij weer eens een een vreselijk grapje maakt over minderjarige meisjes. Maar de makers zijn heel zorgvuldig te werk gegaan en leveren al met al een knap staaltje werk af. Hopelijk is vanaf nu de naam van Jimmy Saville wereldwijd voor altijd besmeurd. Want dat is het minste wat hij verdient. 

Conclusie

- De eerste aflevering is af en toe wat langzaam
- Op een gegeven moment kun je dat hoofd niet meer zien
+ Het geeft een goed beeld hoe dit heeft kunnen gebeuren terwijl iedereen toekeek
+ Goed gekozen titel

Score

4 van de 5 sterren

Jimmy Savile: A British Horror Story

Misdaad | informatief | 2022

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie