Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: De hartverscheurende dramaserie It's A Sin op NPO Plus

Recensie | 8 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Channel 4
©
Foto: Channel 4

Voor de personages in It's a Sin op NPO Plus was het leven een groot feest. Totdat de verwoestende ziekte Aids om de hoek kwam kijken. En dat levert een magistrale maar ook tragische serie op.

Het is 1981 en 3 achttienjarige mannen verlaten hun ouderlijk huis om het te gaan maken in Londen. De wereld ligt aan hun voeten en bovenal kunnen ze eindelijk uit de kast komen. Dit is vrijheid waar ze al jaren naar hunkeren. 

Richie

De knappe en ambitieuze Richie (Olly Alexander uit de popgroep Years & Years) is eindelijk weg bij zijn homofobe ouders en wil de wereld veroveren als acteur. Rosco ontvluchtte een diepgelovig Nigeriaanse immigrantengezin. De lieve, verlegen Colin gaat bij een kleermaker werken en kijkt zijn ogen uit in dit nieuwe leven. Samen met vriendin Jill delen ze een huis dat ze Pink Palace dopen. 

Seks met honderden mannen

En dan gaat het los. Richie heeft wilde seks met honderden mannen, Roscoe neemt het er ook van en iedereen doet het met elkaar. Ze hebben lol, heel veel lol. Eindelijk kunnen ze zijn wie ze willen zijn.

Ziek

Maar dan worden ineens mensen ziek. De mentor (Neil Patrick Harris) van Colin bij de kleermaker heeft iets aan zijn longen. En diens vriend ook. Is het tuberculose? Is het een ziekte die door vogels wordt overgebracht? Niemand weet het.

Jonge jongens verdwijnen

Langzaam komt er een donkere wolk te hangen boven al het plezier als er berichten binnendruppelen uit de Verenigde Staten over een vreemd soort kanker dat alleen homoseksuele mannen treft. Jonge jongens die ziek zijn, worden vol schaamte meegenomen door hun ouders en keren nooit meer terug. Ineens is het feest voorbij. Aids is gearriveerd.

Richie, Roscoe, Jill en Colin

Een serie kan pas echt slagen als de personages erin gaan leven. Als je van ze gaat houden. En dat is geweldig goed gedaan in it's a sin. Als kijker raak je in die vijf afleveringen gehecht aan Richie, Roscoe, Jill, Colin en hun vrienden. Je voelt hun verlangen naar vrijheid en wanneer dat door Aids plotseling de kop in wordt gedrukt met vreselijke gevolgen, doet dat pijn. 

Lees ook: dit zijn de personages uit It's a Sin

Soundtrack

Maar denk niet dat het alleen maar kommer en kwel is in deze Britse serie. Ondanks het serieuze onderwerp voelt de serie verrassend licht. Daar helpt de aanstekelijke soundtrack met o.a. liedjes van de Pet Shop Boys, Wham! en de Eurythmics ook aan mee. 

It's a sin is prachtig, hartverscheurend, vrolijkmakend en dieptriest tegelijk. 

Conclusie

+ prachtige ode aan een tijdperk dat voor een hele groep zo belangrijk was
+ Je voelt de liefde die in de serie is gestoken
+ Lekkere muziek

Score

Imdb: 8,8
Rotten tomatoes (critics score): 98%
Rotten tomatoes (audience score): 94%
Guidinc.: 5 van van de 5 sterren

Checken of Skippen?

Checken natuurlijk. Je zult geen spijt krijgen.