Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: I Am Not Okay With This op Netflix

Recensie | 8 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Is het een coming of age verhaal? Een origin story? Een ode aan de jaren tachtig, of juist een persiflage op dat veelvuldig opgerakelde decennium? I am not okay with this is het allemaal en meer.

Samen met The society viel I am not okay with this ten prooi aan de gevolgen van het coronavirus. Het maken van een tweede seizoen zou hierdoor te duur en ingewikkeld worden. Ontzettend jammer en niet okee, want de Netflix-serie kreeg goede kritieken, had heel wat fans en het scenario voor een tweede reeks afleveringen lag al klaar. Het eerste seizoen blijft het streamen echter onverminderd waard.

Schoolsores

I am not okay with this komt uit de koker van de makers van The end of the f***ing world en is gebaseerd op een strip van Charles Forsman. Het verhaal speelt zich af in een typisch Amerikaans plaatsje tijdens de jaren tachtig, waar de 17-jarige Sydney Novak zich door de middelbare school worstelt. Sidney is boos op haar vader die zelfmoord pleegde, en op haar moeder die daar niet over wil praten.

Oogje

Ook wel een dingetje is dat er steeds vreemde dingen gebeuren wanneer Sydney zich boos maakt. Muren die spontaan barsten bijvoorbeeld, of spullen die van de schappen vallen in de supermarkt. En dan heeft ze ook nog een oogje op haar beste vriendin Dina, maar die heeft net verkering met de onuitstaanbare sportgozer Bradley. Gelukkig is er ook een lichtpuntje: de excentrieke buurjongen Stan.

Sterk gecast

Wat I am not okay with this onder meer zo sterk maakt is de ijzersterke invulling van de rollen. Sydney wordt gespeeld door het aanstormende talent Sophia Lillis, die je kent uit de It-films. Daar speelde ze naast Wyatt Oleff, die in de serie de rol van Stanley voor zijn rekening neemt. Naast deze buitenbeentjes wordt de middelbare school bevolkt door verschillende types - de cheerleader, de sportheld, het populaire meisje - die tot elkaar veroordeeld zijn. Het doet enorm denken aan The breakfast club, zeker als er een hele aflevering wordt uitgetrokken voor de gebeurtenissen tijdens een strafmiddag op school. Kan het nog jaren-tachtiger?

Soundtrack

Dat kan zeker, want ook de soundtrack is enorm 'eighties' met nummers van onder meer Prefab Sprout, The Pixies, Aztec Camera, Roxy Music en Echo and the Bunnymen. En dan is er nog de band Bloodwitch, waar Stan volledig door geobsedeerd is. Zegt die naam je niks? Dat kan kloppen, want deze zogenaamde jaren tachtig band werd speciaal voor de serie in het leven geroepen.

Trek in meer

I am not okay with this is slechts zeven afleveringen lang en die duren maar een minuut of twintig, dus in principe kijk je de hele serie op één avond uit. Zeker na de spectaculaire finale is de kans groot dat je trek hebt in meer, maar helaas heeft Netflix dus anders besloten. Gelukkig is er nog de strip en de soundtrack van Bloodwitch (te vinden op Spotify).

Conclusie

+ Sterk gecast
+ Heerlijk jaren tachtig sfeertje
+ Smaakt naar meer
- Het blijft bij één seizoen

Score

IMDb: 7,6
Rotten Tomatoes (critics): 87%
Guidinc Score: 4 sterren (van de 5)

I Am Not Okay With This

komedie, drama | serie | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie