Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: Hunters op Amazon Prime Video

Recensie | 7 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

In de jaren zeventig komt een bont gezelschap op het spoor van een groot complot. Duitse oorlogsmisdadigers leiden een onopvallend bestaan in de VS en smeden plannen voor de stichting van een Vierde Rijk. Hunters opent de jacht op de nazi's.

Zonder twijfel is Hunters een serie die bij Amazon Prime Video op zijn plek is. Meer dan concurrent Netflix is Amazon niet bang om titels naar voren te schuiven die een tikje controversieel zijn. Op zijn beste momenten heeft Hunters wel wat weg van The boys, een andere, meer succesvolle serie van Amazon Prime Video.

Nazi's

Hunters volgt een klein team van wrekers; excentrieke types die hun tegenstanders op vaak spectaculair bloederige wijze om zeep helpen. En net als in The boys is dat botte geweld min of meer okee en zelfs komisch, omdat de slachtoffers zulke extreme en stereotype slechteriken zijn: nazi's. Veel schurkachtiger wordt het niet. Zowel in The boys als Hunters wordt geweld vaak voor een komisch effect ingezet. Helaas mist Hunters daarbij wat te vaak zijn doel.

David Weil

De serie werd bedacht en geschreven door David Weil, een relatieve nieuwkomer in Hollywood met alleen wat kleine acteerklussen op zijn naam. Ondertussen timmerde hij aan de weg met een aantal scenario's. Weil is een kleinkind van overlevenden van de Holocaust, net zoals hoofdpersonage Jonah Heidelbaum in de serie.

Logan Lerman

Het verhaal wordt in gang gezet door de moord op de Joodse oma van Jonah. De jonge wiskundige - een rol van Logan Lerman, bekend van de Percy Jackson-films en The perks of being a wallflower - besluit te onderzoeken waarom zijn grootmoeder dood moest. Hij maakt kennis met haar vrienden, die blijken te horen bij een kliek nazi-jagers die wordt aangevoerd door Meyer Offerman. Via hen leert Jonah over de talloze nazi's die onopgemerkt rondlopen in Amerika. De Duitse oorlogsmisdadigers en hun jonge volgelingen staan op het punt een grote aanslag te plegen, en moeten koste wat het kost worden gestopt.

Jordan Peele

In Hollywood draait alles om connecties, en Weil had het geluk Jordan Peele tot zijn vriendenkring te kunnen rekenen. De regisseur van Get out en Us zag wel wat in Weils scenario verbond zich als uitvoerend producent aan de serie. De naam van Peele leverde Hunters aardig wat extra publiciteit op.

Al Pacino

De cast van Hunters telt nogal wat grote namen, met Al Pacino voorop in de rol van Meyer. Het is de eerste grote tv-rol van de tachtigjarige acteur, die nog uit de tijd stamt dat serieuze acteurs hun neus ophaalden voor televisie. Pacino's prachtige vertolking is een van de voornaamste redenen om Hunters te bekijken. Andere bekende namen op de titelrol zijn Carol Kane en Saul Rubinek als het nazi-jagende echtpaar Markowitz, en Lena Olin (The unbearable lightness of being) in de rol van oppernazi.

Vormgeving

Het was een slimme zet van scenarist Weil om zijn serie in de jaren zeventig te laten spelen. Het maakt de aanwezigheid van levende Duitse nazi's geloofwaardig, en geeft de setontwerpers en kostuumafdeling de kans om zich helemaal uit te leven in een kleurrijke seventies-vormgeving. Uiterlijk is er op Hunters dan ook helemaal niets aan te merken.

Smaakvol?

Helaas valt er inhoudelijk nogal wat op de serie af te dingen. Zo is het tempo erg onevenwichtig, met lange scènes vol dialogen die af en toe worden afgewisseld met korte geweldsexplosies. De tien afleveringen hadden er, met wat meer focus en vaart, misschien ook wel zeven of acht mogen zijn. Ook kun je je afvragen of het wel zo smaakvol is om de Holocaust te gebruiken in een verhaal dat toch vooral bedoeld is als fantasierijk entertainment.

A la Tarantino

Door het thema van de Joodse nazi-jagers en de geweldsuitspattingen wordt Hunters wel vergeleken met het werk van Quentin Tarantino (Inglourious basterds). Ook de foute jaren zeventig retro-stijl hebben we bij die regisseur meerdere keren voorbij zien komen. Toch kunnen de makers van Hunters nog veel van Tarantino leren als het aankomt op het vertellen van een vlot en pakkend verhaal.

Seizoen 2

Dat kan natuurlijk veranderen in het tweede seizoen, want Prime Video heeft alle vertrouwen in de serie. Bedenker David Weil heeft zelfs al de verhaallijnen voor vijf seizoenen uitgezet. Wanneer Hunters precies terugkeert is nog niet bekend. Wel staat vast dat Pacino in seizoen twee niet meer van de partij is.

Conclusie

+ Mooi vormgegeven

+ Erg leuke cast

- Treft niet altijd de juiste snaar

- Haperend tempo

Score

IMDb: 7,2

Rotten Tomatoes (critics): 64%

Guidinc Score: 3 sterren (van de 5)

Hunters

misdaad | serie | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie