Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

2 december live om 20:30. Kijk hier of op kanaal 13 van Ziggo.

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: de Zuid-Koreaanse horrorserie Hellbound op Netflix

Recensie | 9 dagen geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

De nieuwe miniserie Hellbound is afgelopen weekend rondom de wereld in de top tien van best bekeken Netflix-series verschenen. Wordt deze duistere Zuid-Koreaanse serie net zo'n sensatie als Squid Game?

Met tientallen titels om uit te kiezen is het series belangrijk om de aandacht van de kijker zo snel mogelijk te grijpen. In ieder geval in de eerste aflevering, en liever nog in de eerste paar minuten.

De makers van Hellbound hebben dat perfect begrepen. We zien hoe een nerveuze klant van een koffiebar wordt bezocht door een viertal demonische dommekrachten, die hem naar buiten sleuren, tot pulp slaan en veranderen in een smeulende hoop as en botten. Welkom bij de nieuwste Zuid-Koreaanse hit op Netflix!

Yeon Dang-ho

Hellbound (Jiok) was oorspronkelijk een 'webtoon': een online stripverhaal dat in landen als Zuid-Korea vooral op mobiele telefoons wordt gelezen. De bedenker van de serie is Yeon Dang-ho, maker van de zombiehit Train to Busan, die ook de regie van de tv-versie van Hellbound voor zijn rekening nam. 

Enge engelen

In de nabije toekomst worden mensen opgeschrikt door een angstaanjagende verschijning, die aankondigt dat ze hebben gezondigd en op een tijdstip in de toekomst naar de hel worden gestuurd. Zodra dat moment is aangebroken verschijnt er een aantal engelen - die er meer uitzien als demonische versies van Hulk - die met veel geweld een einde maken aan de zondaar.

Vanzelfsprekend slaat de angst toe, en daar maakt de sekte De Nieuwe Waarheid handig gebruik van. De charismatische leider Jeong Jin-soo (Yoo Ah-in) laat geen kans onbenut om de invloed van zijn beweging uit te breiden. Tv en social media spelen een belangrijke rol in zijn toekomstplan.

Advocate

In zes delen (die je makkelijk in een weekendje wegkijkt) kom je langzaam meer te weten over deze bizarre gebeurtenissen en de impact op de maatschappij. Hoofdpersonen zijn een advocate, een rechercheur en de producent van een tv-station. Kim Hyun-joo is als de kranige advocate Min Hye-jin de rode draad in het verhaal. Zij raakt bij de zaak betrokken als De Nieuwe Waarheid de executie van een van haar cliënten live wil uitzenden.

Kim Hyun-joo als advocate Min Hye-jin

Grimmig geweld

Zoals wel vaker bij Zuid-Koreaanse series en films weet je als kijker bij Hellbound soms niet of je moet gniffelen of gruwelen. De premisse van de serie is natuurlijk te bizar om serieus te nemen, maar het geweld is gruwelijk en vaak extreem.

Het verhaal neemt het soort religieus fanatisme op de hak waar ook Zuid-Korea niet immuun voor is, en maakt daarvoor  gebruik van karikaturen die soms enorm op de lachspieren werken. Aan de andere kant rijden de aanhangers van de sekte door de straten op een manier die doet denken aan de terreur van Islamitische Staat, wat de sfeer weer akelig beklemmend maakt.

Filmisch

De grimmige fantasyserie werd overduidelijk gemaakt door vakmensen. De locaties zien er prachtig uit, actiescènes doe niet onder voor die in bioscoopfilms en ook de cast bestaat uit prime acteurs.

Een beetje teleurstellend zijn de engelen, die er in de webtoon veel angstaanjagender uitzien. Voor zo'n belangrijk terugkerend element had er wat meer aandacht aan hun uiterlijk kunnen worden besteed. De manier waarop de monsters in de scènes zijn geïntegreerd is wel weer perfect.

Een scène uit de webtoon

Conclusie

Het originele idee van deze serie is uitgewerkt op een manier die bepaald niet kinderachtig is. Net als Squid Game komt Hellbound dan ook met een leeftijdsclassificatie van 16 jaar en ouder.

De fantasy/horrorplot is op zich genoeg voor een interessante serie, maar het is vooral de maatschappijkritiek die het verhaal zo sterk maakt. Naast de bedenkelijke praktijken van sektes krijgen ook social media - in de gedaante van een hysterische vlogger - een veeg uit de pan. Het maakt Hellbound weer een echte aanrader, die hopelijk snel een vervolg krijgt.

Deze vlogger veroorzaakt een hoop ellende in Hellbound

Score

IMDb: 6,9

Rotten Tomatoes: 100%

Guidinc.: 4 uit 5 sterren

Checken of skippen?

Als de bliksem checken!

Hellbound

Fantasy | serie | 2021

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie