Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: Documentaire Hans Betaalt de Schade op Videoland

Recensie | 5 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Videoland
©
Foto: Videoland

Mildred Roethof maakte een documentaire voor Videoland over het fenomeen Hans oftewel een sugardaddy. En natuurlijk over zijn Grietjes. Pikante materie!

De term 'Hans betaalt de schade' werd bekend door een rapliedje en staat voor een sugardaddy die knappe jonge meisjes voor hun gezelschap betaalt met designertassen of nieuwe borsten. En volgens de documentaire zijn er nogal wat Hansen in Nederland.

Van Friesland tot Limburg

De gewone man en vrouw die iedere dag braaf van 9 tot 5 werkt heeft daar geen weet van die wereld, maar van Friesland tot Limburg zoeken rijke types via social media en clubs (toen dat nog kon) naar vrouwen met wie ze kunnen pronken. Een lekker sappig onderwerp waar we natuurlijk alles over willen weten.  

Louis Vuitton

Die Hansen zijn trouwens geen ouwe, dikke mannen, maar rijke zakenmannen van een jaar of dertig met veel te veel geld. Veel Hansen houden het ook niet bij één Grietje, maar hebben er rustig een stuk of 5 die ze mee op vakantie nemen naar Ibiza of Dubai en die als beloning voor bewezen diensten een briefje van 500 euro met daaromheen een Louis Vuitton-tas krijgen.

Wie gebruikt wie?

Mildred Roethof vraagt zich in de documentaire af wie nu wie gebruikt. En het antwoord laat zich raden. De mannen gebruiken en de vrouwen en de vrouwen gebruiken de mannen. Behoorlijk spectaculair, maar helaas zie je daar in de documentaire weinig van terug. 

Marianna en Dina

In de film blijft het vooral bij verhalen uit de tweede hand. De vrouwen die de verhalen vertellen, zoals hartsvriendinnen Marianna en Dina, vertellen veel Hansen te kennen, maar de dames hebben beiden een eigen zaak en beweren dat ze zelf hun geld verdienen. Dat schiet dus niet op. 

Borsten uit Turkije

En Gino, die zijn geld verdient met het organiseren van evenementen, vertelt dat hij in het verleden dames wel eens beloonde met nieuwe borsten uit Turkije en een paar Louboutin-schoenen, maar wat hij daar dan precies voor terug kreeg, horen we niet. En dat zijn nu juist de sappige dingen die je in een dergelijke documentaire wil horen. 

Leeg

Samantha is de enige die toegeeft dat ze een Grietje is geweest. En dat was alleen omdat ze piepjong was, een slechte jeugd had en geen idee dat haar Hans een Hans was. Al met al lijkt de wereld van van de Hansen en de Grietjes behoorlijk leeg. Maar dat weten we alleen van horen zeggen. 

Conclusie:

+ Interessant fenomeen om meer over te weten te komen
- Documentaire belooft veel, maar geeft weinig

Score:

2 van de 5 sterren

Hans betaalt de schade

documentaire | film | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie