Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: het misselijkmakende FIFA Uncovered op Netflix

Recensie | 21 dagen geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

FIFA Uncovered laat zien hoe de corruptie binnen de wereldvoetbalbond zich gestaag uitbreidde sinds 1974. En dat levert een vierdelige documentaireserie op waar deze recensent fysiek onpasselijk van werd.

Tot 1974 was Fifa een bond met oude heren die het leuk vonden om samen een wereldkampioenschap voetbal te organiseren. Ze hielden van het spelletje en waren er niet op uit om geld te verdienen. De eerste Fifa-voorzitter die zijn handen vuil maakte was de Braziliaan João Havelange wiens eerste besluit was het WK 1978 in de dictatuur Argentinië te houden, op een steenworp afstand van de gevangenis waar mensen werden gemarteld en vermoord. Maar Havelange vond dat politiek en sport gescheiden moesten blijven en dat FIFA niets te maken had met het smerige regime van generaal Videla. 

Sepp Blatter 

FIFA had in die jaren weinig inkomsten en daar besloot Havelange verandering in te brengen. Hij nam ene Sepp Blatter aan om sponsorgelden te werven die ervoor zorgde dat het edele voetbalspelletje voor het eerst werd verkocht aan multinationals als Coca Cola. Havelange verkocht intussen de uitzendrechten aan ISL, het bedrijf van de eigenaar van Adidas, Horst Dassler die daardoor binnenliep. FIFA kreeg natuurlijk ook betaald en die miljoenen gingen rechtstreeks naar de rekening van Havelange. 

Bruine envelop

En zo gaat het maar door. De documentaireserie is een aaneenschakeling van omkoping, corruptie, belastingontduiking en witwassen. Havelange (voorzitter van 1974 tot 1998) en Blatter (voorzitter van 1998 tot 2015) konden zo lang blijven zitten als voorzitter omdat ze Afrikaanse en Caribische voetbalbestuurders omkochten. De landen die de WK's organiseerden stelden daar een stem op de zittende voorzitter tegenover.

Werkelijk niets ging eerlijk bij de FIFA. Iedereen wist ervan, niemand deed er iets aan. Natuurlijk komt ook het WK in Qatar aan bod dat werd gekocht door de Arabieren, ook al blijven ze dat ontkennen. En daarbij speelt de oud-Franse president Sarkozy een heel kwalijke rol. 

Kritiekloze interviews

De documentaire bestaat uit archiefmateriaal en heel veel interviews met journalisten, al dan niet corrupte FIFA-bestuurders en Sepp Blatter zelf. Dat levert een boeiende maar ook afschuwelijke documentaire op omdat ie vol zit met arrogante, graaiende, machts- en geldbeluste mannen. Behoorlijk punt van kritiek is dat het interview met Sepp Blatter vrijwel kritiekloos is, net als het interview met de baas van het WK in Qatar,  Hassan Al-Thawadi. 

Tegenwoordig zou Fifa onder leiding van Gianni Infantino corruptievrij moeten zijn, maar wij zijn ook niet gek meer. Infantino is dikke mik met Poetin en beweert dat er slechts drie doden vielen bij het bouwen van de stadions in Qatar. Een corruptievrij FIFA is een illusie. 

Sterren

3 van de 5 sterren

Checken of Skippen?

Checken

FIFA Uncovered

Misdaad | informatief | 2022

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie