Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: Fauda op Netflix

Recensie | 3 jaren geleden | Jorrit van Broekhoven

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen vormen het toneel voor Fauda. De makers van deze Israëlische serie weten waar ze het over hebben, en dat vertaalt zich in opwindende actie die altijd realistisch en geloofwaardig blijft.

'Fauda' is het Arabische woord voor chaos; het soort chaos dat ontstaat als de altijd gespannen situatie in de Palestijnse gebieden omslaat in geweld. Het Israëlische antiterreurteam dat centraal staat in de serie probeert te voorkomen dat het zover komt. Ze schakelen miltante Palestijnse kopstukken uit om hun terreuracties te verstoren. 'Fauda' is ook het codewoord dat de teamleden gebruiken als hun missie in de soep loopt, wat regelmatig gebeurt.

Doron

In eigen land is Fauda een enorme hit. De Israëlische serie speelt op een opwindende manier in op de actuele situatie in en rond de Palestijnse gebieden. In de allereerste aflevering maak je kennis met Doron Kavillio, gespeeld door de populaire acteur Lior Raz. Na het uitschakelen van de gevreesde Taufiq Hammed is Doron met pensioen gegaan, maar als blijkt dat de dood gewaande terrorist nog steeds in leven is, moet hij weer in actie komen.

Netflix

Als aanvoerder van een antiterreurteam van het Israëlische leger is Doron gespecialiseerd in infiltratie van de Arabische bevolking. In de eerste twee seizoenen opereert het team in de Westelijke Jordaanoever, in seizoen drie wordt de actie verplaatst naar de Gazastrook. De successerie werd na het eerste seizoen opgepikt door Netflix, waardoor Fauda een internationaal publiek kreeg. Op de streamingdienst kun je alle drie seizoenen van de serie vinden.

Macho's

Natuurlijk zijn de undercoveroperaties van Doron en zijn team – dat bestaat uit stoere macho's en een al even taaie dame – bijzonder riskant. Dat levert dan ook zenuwslopende momenten op, die voortreffelijke worden uitgebuit. Zodra er tot actie wordt overgegaan, plaatst Fauda je als kijker in de vuurlinie met goed geregisseerde en realistische actiescènes.

Lior Raz

Dat de serie altijd redelijk geloofwaardig blijft, is mede te danken aan de achtergrond van de bedenkers. Bedenker en hoofdrolspeler Lior Raz diende als commando in het Israëlische leger bij een antiterreureenheid. Medebedenker Avi Issacharoff is een ervaren journalist en auteur, gespecialiseerd in de Palestijnse kwestie. De heren weten dus waar ze over praten.

Perspectief

De makers van Fauda ontvingen veel complimenten over de manier waarop de Palestijnen in de serie worden weergegeven. Het zijn niet allemaal schuimbekkende terroristen en godsdienstfanaten, maar meestal gewone burgers met gezinnen en een baan. Critici missen het Palestijnse perspectief in de serie, maar op dit punt doet Fauda het juist beter dan de gebruikelijke kost uit Hollywood. Dat Doron en zijn team in de Palestijnse gebieden vooral op terroristen stuiten, komt omdat ze daar op jagen, en niet op olijfverkopers.

Context

Bij het bekijken van Fauda helpt het enorm als je een beetje op de hoogte bent van de Israëlisch-Palestijnse kwestie. Voor Israëlische kijkers is de relatie tussen Fatah en Hamas gesneden koek, en hoeft niet uitgelegd te worden wat precies de rol is van de Palestijnse Autoriteit. Een Amerikaanse serie zou op deze punten wat uitleg geven, maar bij Fauda wordt dit bekend verondersteld. Dat kan soms wat onduidelijkheid geven.

Cliffhangers

Van de drie seizoenen die van Fauda werden gemaakt is het eerste veruit het beste. Dat komt vooral doordat de makers voortdurend de voet op het gaspedaal houden. De lengte van de afleveringen is nooit veel meer 30 minuten, en allemaal eindigen ze met een cliffhanger. Dat maakt het erg verleidelijk om er telkens nog maar eentje te kijken. In de latere seizoenen groeien de afleveringen naar een meer gebruikelijke drie kwartier, en dat gaat ten koste van de vaart.

Drie seizoenen

Ook kampt Fauda met hetzelfde euvel als soortgelijke series zoals 24 en Homeland. Na het eerste seizoen is het nieuwtje er af, en wordt het meer van hetzelfde. Het budget, de beeldkwaliteit en productiewaarden zijn duidelijk opgeschroefd, maar dat vertaalt zich niet per se in een betere serie. Ook het acteerwerk is niet altijd briljant. De personages schakelen tussen verbetenheid en verslagenheid; van nuance is geen sprake.

Seizoen 4

Het Israëlische station waarvoor Fauda wordt gemaakt heeft inmiddels een vierde seizoen aangekondigd. Door de coronaepidemie kan het nog een poos duren voordat de nieuwe reeks wordt uitgezonden. Pas daarna komen de afleveringen beschikbaar voor internationale distributie op Netflix, en dat kan wel tot eind 2022 duren.

Conclusie

+ Superspannende actie

+ Speelt goed in op de actualiteit

- Eerste seizoen is duidelijk sterker dan de latere

- Het acteerwerk is niet hoogstaand

Score

IMDb: 8,2

Rotten Tomatoes (critics): 100%

Guidinc Score: 3½ ster (van de 5)