Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: Euphoria op Ziggo Movies & Series

Recensie | 3 jaren geleden | Jorrit van Broekhoven

Tiener Rue en haar leeftijdsgenoten worstelen zich door hun middelbareschooltijd in Euphoria. Vriendschap, relaties, seks en drugs zijn belangrijk in hun leven, maar zorgen voor ups én downs.

Er zijn veel redenen om Euphoria een kans te geven. De belangrijkste is hoofdrolspeelster Zendaya, die een Emmy won voor haar vertolking van Rue Bennett. Rue heeft een verleden van drugsgebruik en gaat gebukt onder de nodige psychologische problemen. Als ze de nieuwe leerling Jules (Hunter Schafer) leert kennen, komt er weer een lichtstraaltje in haar ellendige bestaan.

Sam Levinson

Euphoria is een project van Sam Levinson, de zoon van regisseur Barry Levinson (Rain man) en zelf geen onbekende met drugsverslaving. Als iemand die het grootste deel van zijn tienerjaren heeft doorgebracht in klinieken en afkickcentra kent hij de problematiek, die dan ook heel realistisch naar het scherm is vertaald.

30 piemels

Voor sommige kijkers misschien wat té realistisch. Vooral in Amerika wist Euphoria kijkers te schokken door het drugsgebruik door tieners onomwonden in beeld te brengen. Voeg daarbij een groot aantal seksscènes – meestal niet erg romantisch, maar wel realistisch – en de ophef was compleet. Zeker nadat Euphoria door een (volledig functionele) kleedkamerscène bekend werd als 'die serie met de scène met dertig piemels'.

Schaduwkant

Wie daarentegen de moeite neemt om Euphoria echt te kijken – er zijn acht afleveringen van een uur – wordt voor die inspanning ruimschoots beloond. De serie geeft een eerlijk maar niet altijd even vrolijk beeld van de wereld van de hedendaagse tiener. Seks en drugs zijn voor Rue en haar vrienden soms een steun of uitlaatklep, maar hebben ook een schaduwkant. Daarmee vertelt Euphoria natuurlijk niets nieuws.

Social media

Wel een eyeopener is dat de relatie die de hoofdpersonen hebben met seks en drugs volledig anders is dan bij de generaties die hen voorgingen. Drugs zijn veel dichterbij en gemakkelijker te scoren. Seks heeft soms te maken met liefde, maar ook vaak met macht en manipulatie, of is onderdeel van een transactie. Daarbij zijn internet en social media innig verweven met alles wat de tieners doen. Ook onderwerpen als online dating en porno, slutshaming, prestatiedruk, zelfdoding en transgender-zijn komen aan bod.

Tweede seizoen

De soms grimmige thema's worden in Euphoria verpakt in prachtige beelden. Vooral de aflevering op de kermis is een oogstrelend visueel spektakel. Ook is er duidelijk veel aandacht besteed aan de aankleding, make-up en muziek. De serie eindigt met een muzikale climax die je doet verlangen naar meer. Gelukkig wordt er een tweede seizoen gemaakt. Voordat die in première gaat kunnen de fans alvast uitkijken naar een COVID-19 special.

Ziggo HBO

De HBO-serie Euphoria is in Nederland te zien bij Ziggo Movies & Series.

Conclusie

+ Eerlijk beeld van de tienerwereld
+ Visueel spektakel
+ Prachtrol van Zendaya
- Niet voor snel geschokte kijkers 

Score

IMDb: 8,4
Rotten Tomatoes (critics): 82%
Guidinc Score: 4 sterren (van de 5)