Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: Netflix-serie Equinox

Recensie | 4 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Scandinavische series zijn reuze-populair in Nederland. De nieuwste aanwinst op Netflix is de mysterieuze Deense reeks Equinox.

Voor wie zich afvraagt wat Equinox betekent, dat is een tijdstip in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Dan duren dag en nacht precies even lang. Aan Equinox zijn nogal wat mythologische verhalen gekoppeld en die spelen een grote rol in de Deense serie. 

Astrid

De hoofdrol is voor Astrid (Danica Curcic), een vrouw van in de dertig, net gescheiden en moeder van een jong dochtertje. Astrid is radio dj. En dan niet eentje van het gezellige soort. Ze beantwoordt met fluisterende stem vragen van luisteraars die het moeilijk hebben. 

Verdwenen zus

Op een dag krijgt ze een telefoontje van ene Jakob, het vroegere vriendje van haar zus Ida die twintig jaar geleden onder mysterieuze omstandigheden verdween, samen met een groot gedeelte van haar klasgenoten. Het vreemde gesprek met Jakob leidt ertoe dat Astrid haar veilige Deens eiland verlaat en terugkeert naar Kopenhagen om voor eens en altijd uit te zoeken wat er met haar zus is gebeurd. 

Ritueel

Tot nu toe klinkt Equinox nog als een normaal Scandinavische misdaadserie, maar dat verandert snel. Astrid krijgt dezelfde visioenen die ze als kind ook al had en ontdekt in de komende zes afleveringen dat haar zus verwikkeld was geraakt in een ritueel waarbij mensenoffers werden gebracht. 

Is Equinox een goeie serie?

We zullen verder niet veel verklappen over het plot, behalve dat het volstrekt belachelijk is. In de laatste twee afleveringen val je van de ene verbazing in de andere en dat bedoelen we niet op een positieve manier. 

Slecht gekleed

Dat Astrid zes afleveringen lang rondsjokt als een getormenteerde, kleurloze, structureel chagrijnige en slecht geklede vrouw, helpt ook niet. En dat geldt eigenlijk voor de hele cast. Er is niemand in de hele serie die zin heeft in het leven. Een euvel dat we trouwens wel vaker zien in Scandinavische series. En dat terwijl de Noorwegen, Denemarken en Zweden volgens de jaarlijkse geluksladder altijd de gelukkigste mensen herbergen. Wat zou daar achter zitten?

Conclusie

+ Ondanks dat het verhaal idioot is, wil je toch weten hoe het afloopt. 
+ De serie past goed bij de donkere tijden die we momenteel meemaken, maar je knapt er niet van op.
- Neemt zichzelf veel te serieus
- Het einde maakt alles nog erger

Score:

IMDb: 6,2
Guidinc: 2 van de 5 sterren 

Equinox telt 6 afleveringen van 45 minuten.