Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: de ontrafeling van Elizabeth Holmes in miniserie The Dropout op Disney+

Recensie | 1 maand geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Disney
©
Foto: Disney

Wie hoog klimt, kan diep vallen. De nieuwe miniserie The Dropout vertelt het verhaal van Elizabeth Holmes, de jonge vrouw die ooit werd onthaald als wonderkind in Silicon Valley, maar vooral mooie praatjes bleek te verkopen. Tijdens haar opkomst en ondergang wordt Holmes prachtig vertolkt door Amanda Seyfried. The Dropout is vanaf woensdag 20 april te zien op Disney+.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Disney+

Abonneer je nu op Disney+

In 2004 staakte Elizabeth Holmes haar studie aan Stanford om zich helemaal op haar bedrijf te kunnen richten. Met Theranos wilde ze de analyse van bloedmonsters voorgoed veranderen, want dankzij een revolutionair apparaat zouden een paar druppels bloed genoeg zijn voor een razendsnel en spotgoedkoop onderzoek naar een waslijst aan aandoeningen. Een paar jaar later werd Holmes bejubeld als de nieuwe Steve Jobs en een lichtend voorbeeld voor ondernemende vrouwen in de techsector. De waarde van haar bedrijf bedroeg zo'n negen miljard dollar. Maar toen toonde een artikel in The Wall Street aan dat alle beloftes van Theranos op drijfzand berustten, en stortte het hele kaartenhuis in elkaar.

Naveen Andrews en Amanda Seyfried in The Dropout

The Dropout

Verhalen van hoogvliegers die op een spectaculaire manier neerstorten zijn altijd fascinerend, of het nu is in documentairevorm of als drama. Onlangs ging op Apple TV+ nog de miniserie WeCrashed van start over het falen van kantoorverhuurbedrijf WeWork, en deze week is op Disney+ de medische startup Theranos aan de beurt. The Dropout werd gebaseerd op een gelijknamige podcast en hanteert een vrij standaard benadering van het verhaal, dat chronologisch wordt verteld en aangekleed met flashbacks. Die beproefde manier van vertellen werkt prima, ook als je al weet hoe het gaat aflopen. Het hele verhaal werd ook verteld in de documentaire The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley, die je kunt zien op HBO Max. Een aanrader.

Lees ook: Turbo Review: luchtkasteel loopt leeg in WeCrashed op Apple TV+

Amanda Seyfried

Het aantrekken van de juiste actrice voor de rol van Homes was een absolute noodzaak om deze serie te doen slagen, en Amanda Seyfried blijkt een gouden greep. Dat ze niet als twee druppels water op Holmes lijkt is geen ramp, want ze heeft zich de maniertjes van de vrouw perfect meester gemaakt. Om meer autoriteit uit te stralen oefende Holmes zich om te spreken met een lagere stem, en ook dat bizarre trekje doet Seyfried vlekkeloos na. En omdat ze in The Dropout wordt getoond in dezelfde settings waar Holmes werd gefotografeerd (iets wat ze nogal graag liet doen), vergeet je soms dat je niet naar de echte Holmes maar naar een actrice zit te kijken.

Sterrencast

Natuurlijk doet Amanda Seyfried het niet alleen. The Dropout voert een indrukwekkende stoet acteurs op om het verhaal van alle kanten te belichten. Naveen Andrews is geweldig als Sunny Balwani, Holmes' mentor en minnaar die samen met haar de illusie in stand houdt dat ze met Theranos grootse dingen doen. Verder zien we onder anderen Sam Waterston als voormalig minister en Theranos-bestuurslid George Schultz, en Dylan Minnette als diens kleinzoon Tyler die bij Theranos aan de slag gaat. Ebon Moss-Bachrach en LisaGay Hamilton zijn een fijn duo als de journalisten die de beerpunt openen, en Laurie Metcalf is groots als professor Phyllis Gardner die de vinger op de zere plek legt met haar opmerkingen over vrouwen in Silicon Valley.

Geblunder

De toon van The Dropout is redelijk serieus, maar toch wordt het vaak komisch omdat het zo ongelooflijk is wat er allemaal gebeurt. Wat we een beetje missen is de aandacht voor het leed dat Elizabeth Holmes en haar medestander Sunny Balwani met hun oplichterspraktijken hebben aangericht. En dan niet het leed onder investeerders die hun miljarden zagen verdampen, maar onder patiënten die verkeerde diagnoses kregen door het geblunder van Theranos. Wat dat betreft geeft Dopesick, een vergelijkbare miniserie die het OxyContin-schandaal uit de doeken doet, een meer gebalanceerd beeld. Maar desondanks blijft The Dropout absoluut een aanrader.

Lees ook: Checken of skippen: de briljante maar verdrietige dramaserie Dopesick op Disney+ 

Score

3½ uit 5 sterren

Checken of skippen?

Checken

The Dropout is vanaf woensdag 20 april te zien op Disney+

Abonneer je nu op Disney+