Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: de briljante maar verdrietige dramaserie Dopesick op Disney+

Recensie | 2 jaren geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Disney+
©
Foto: Disney+

Toen Purdue Pharma in de VS zijn nieuwe pijnstiller OxyContin introduceerde, werd dit opiaat aangeprezen als niet-verslavend. Het resultaat was een epidemie van drugsmisbruik die sinds het einde van de jaren negentig tienduizenden levens kapot heeft gemaakt. De serie Dopesick brengt de epidemie vanuit verschillende perspectieven in kaart.

Voor mensen met chronische pijn leek OxyContin een wondermiddel: een effectieve pijnstiller die gedurende de dag geleidelijk in het lichaam wordt opgenomen en dat allemaal zonder het nadeel van gewenning of verslaving. De pillen vonden gretig aftrek, en voor patiënten die toch nog pijn voelden kwamen er pillen met de dubbele dosis. En daarna pillen met viervoudige dosis, achtvoudige dosis, enzovoort. Inmiddels wordt het middel in de VS gebruikt door elf miljoen mensen die helemaal geen pijnklachten hebben, maar eraan verslaafd zijn.

Veel verhaallijnen

De vraag is natuurlijk hoe artsen, farmaceuten en toezichthouders dit in hemelsnaam konden laten gebeuren. De achtdelige serie Dopesick probeert die vraag te beantwoorden, wat niet makkelijk is. De makers brengen de geschiedenis in beeld via de familie Sackler -die eigenaar is van Purdue Pharma - en de fanatieke artsenbezoekers die bij dokters langsgaan om hen te overtuigen de pillen voor te schrijven. Daarnaast zien we de artsen en hun patiënten, de agenten die zien hoe de verslaving op zijn beurt leidt tot criminaliteit, en de drugsbestrijdingsorganisatie DEA die alles op alles zet om Purdue terug te fluiten.

Will Poulter als de door wroeging geplaagde artsenbezoeker Billy Cutler

Michael Keaton

Wat Dopesick zo briljant maakt is aan de ene kant het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal, en andere kant de menselijke manier waarop het verteld wordt. Zo maken we kennis met Sammuel Finnix (een prachtrol van Michael Keaton), de oudere huisarts in een mijnwerkersplaatsje die aanvankelijk geweldige resultaten boekt met OxyContin, maar dan ziet hoe verslaving levens en families vernietigt. Betsy Mallum (Kaitlyn Denver) is een van zijn patiënten die door de pillen afglijdt naar een bestaan als junkie. 

Michael Keaton is huisarts Sammuel Finnix in Dopesick

Michael Stuhlbarg

Will Poulter speelt een van zijn beste rollen als de gladde artsenbezoeker Billy Cutler, die eerst fantastische bonussen opstrijkt, maar dan toch langzaam in gewetensnood komt. Daar heeft Richard Sackler (Michael Stuhlbarg) geen last van: als baas van Purdue ziet hij de miljarden binnenstromen. Verder spelen onder anderen Peter Sarsgaard en Rosario Dawson enkele van de gedreven agenten die de pillen van de markt willen halen. De goede uitwerking van al deze personages voorkomt dat de serie een documentaire wordt.

Michael Stuhlbarg als Purdue-eigenaar Richard Sackler

Tijdsprongen

De makers van Dopesick, die zich baseerden op het gelijknamige boek van Beth Macy, vertellen het verhaal niet netjes in chronologische volgorde maar springen als een dolle op en neer door de tijd. Als een serie niet zorgvuldig verteld wordt is dat al snel verwarrend, maar in Dopesick helpt het om de grote lijnen en verbanden te zien zonder dat je de draad kwijtraakt.

Waarom?

Wat wel onbegrijpelijk blijft is het waarom: hoe konden zo veel mensen zo hebzuchtig en corrupt zijn om dit drama van ongekende omvang te laten gebeuren? Zelfs met een ijzersterk scenario en zo'n geweldig spelende cast is het niet mogelijk om daar een bevredigend antwoord op te geven. Het is daarom haast onmogelijk om niet boos te worden tijdens het kijken van Dopesick

Conclusie

+ Een ongelooflijk maar waargebeurd verhaal

+ Een cast die de sterren van de hemel speelt

+ Briljant verteld

- Waarom zijn de kapsels en pruiken zo nep?

Score

IMDb: 8,8

Rotten Tomatoes: 84%

Guidinc.: 4 uit 5 sterren 

Dopesick

Drama | serie | 2021

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie