Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: de Deense misdaadserie Kastanjemanden op Netflix

Recensie | 10 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Als de Scandinaviërs iets goed kunnen is het wel goeie misdaadseries maken. En Kastanjemanden is er daar eentje van.

Kastanjemanden vertaalt zich als kastanjemannetjes. Dat zijn nogal creepy poppetjes gemaakt van kastanjes en takjes zonder handen en voeten, blijkbaar een bekend fenomeen in de Scandinavische landen. Zo'n kastanjemannetje wordt gevonden bij een vermoorde vrouw in een speeltuin. En de dame in kwestie mist ook een hand. 

Naia Thulin

Rechercheur Naia Thulin wordt op de zaak gezet. Eigenlijk heeft ze er niet veel trek in omdat ze wacht op overplaatsing naar een andere afdeling zodat ze eindelijk eens meer aandacht aan haar dochter kan besteden. En dan wordt ze ook nog opgezadeld met een chagrijnige nieuwe partner die op zijn beurt weinig interesse toont omdat hij wacht op een nieuwe baan in het buitenland. Dat belooft weinig goeds voor de oplossing van de zaak, maar het loopt gelukkig anders. 

Vingerafdruik

Al snel worden er meer lichamen met kastanjemannetjes gevonden en gek genoeg staat op die mannetjes een vingerafdruk van de vorig jaar verdwenen 12-jarige dochter van de minister van sociale zaken. En dan is de interesse van Naia en partner Mark Hess inmiddels wel gewekt. 

Sfeervol

De zoektocht naar de moordenaar levert -zoals gebruikelijk in dergelijke series- heel veel verdachten en plotwendingen op. Soms wordt het wat ingewikkeld maar al met al leveren de Denen weer vakwerk af. Kastanjemanden is sfeervol, op z'n tijd gruwelijk en alle zes afleveringen lang spannend en intrigerend. 

Conclusie

- Soms wat nodeloos ingewikkeld
- Mark Hess wordt meerdere keren zo genadeloos in elkaar geslagen dat hij in het echte leven waarschijnlijk een jaar had moeten revalideren. 
+ De hoofdpersonen worden goed neergezet
+ Verslavend

Score

Guidinc.: 4 van de 5 sterren