Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: De Netflix-serie Deadly Class

Recensie | 6 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Syfy
©
Foto: Syfy

Het is even wennen aan Deadly Class, een soort Zweinstein van Harry Potter maar dan veel en veel duisterder en gewelddadiger. Maar ook verslavend.

We zijn in Deadly class (gebaseerd op een comic) terug in de jaren tachtig. De tijd van punkers, goths, The smiths en Ronald Reagan. En Ronald Reagan heeft de Verenigde Staten in deze serie geen goed gedaan. Hij bezuinigde op de gezondheidszorg en liet alle instellingen voor psychiatrische patiënten sluiten. 

Marcus

Een van die patiënten pleegde zelfmoord door van een hoog gebouw te springen en kwam daarbij precies terecht op de hoofden van de ouders van de 9-jarige Marcus. De knul werd in een internaat geplaatst waar het niet fijn toeven was en leeft nu al weer een tijd op straat, waar het leven helemaal keihard is. 

Moord plegen

Gelukkig komt er redding wanneer Marcus(Benjamin Wadsworth) wordt gerekruteerd door een geheimzinnige school waar tieners leren te moorden. Ze krijgen vechtles, les in het vergiftigen van mensen (door zanger Henry Rollins) en een van de eerste oefeningen is een moord plegen. De meeste leerlingen zijn kinderen afkomstig uit maffia-families, neo nazi-clubs en drugskartels, zodat ze straks makkelijk kunnen meedraaien in het familie-bedrijf. 

Ronald Reagan

Marcus voelt in eerste instantie niet zoveel voor een plek tussen al die criminelen maar een warm bed, schone kleren en iedere dag eten zijn ook wat waard. Bovendien kan hij dankzij de lessen op deze school misschien wel zijn grootste ambitie waarmaken: Ronald Reagan vermoorden. 

Tienerserie

Het is even wennen als je aan Deadly class begint. Wordt dit zo'n tienerserie waarvan we er de laatste jaren al tientallen van voorbij hebben zien komen? Is het niet heel erg over the top? En wat doen die animatie-scènes tussendoor? Even doorzetten en dan wordt snel duidelijk dat deze serie zeer de moeite waard is. 

Veel bloed

Je moet er tegen kunnen dat de ledematen je met enige regelmaat om de oren vliegen en dat het bloed iedere aflevering tegen de muren spuit. Oh ja, en dat de leerlingen elkaar onderling op dee meest vreselijke manieren afmaken, hoort er ook bij. Het knappe aan de serie is dat hij verslavend werkt.

Verslavend

Iedere keer als je overweegt te stoppen, gebeurt er weer iets waardoor je toch per se de volgende aflevering wilt zien. En na een aflevering of 4 wil je alleen maar meer. Mede dankzij enkele van de zeer innemende hoofdrolspelers en de memorabele gastrollen. En de humor. Want daar is de serie ook rijkelijk mee bedeeld. Wanneer een van de klasgenoten van Marcus een naaktfoto wil downloaden is hij heel erg in zijn nopjes omdat die handeling slechts 8 uur gaat duren. Heerlijk. 

Syfy

De Deadly class-verslaving komt na het eerste seizoen abrupt tot een einde omdat de -vorig jaar door zender Syfy uitgezonden serie- na 1 seizoen al werd geschrapt. Ondanks een cliffhanger van jewelste. Met een beetje geluk komt daar nog verandering in wanneer de nu door Netflix opgepikte serie alsnog een hit wordt. 

Conclusie

+ Zwaar verslavend
+ Veel zelfspot
- De lange, zogenaamd diepgaande monologen hadden een flink tikje minder gemogen

Score

IMDb: 7,7
Rotten tomatoes: 64% Tomatometer, 92% Audience score
Guidinc. score: 4 van de 5 sterren

Deadly class staat op Netflix en telt 10 afleveringen die allemaal 45 minuten duren.

Deadly Class

actie | serie | 2018

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie