Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: Oorlogsfilm De Oost op Amazon Prime Video

Recensie | 6 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Prime Video
©
Foto: Prime Video

Regisseur Jim Taihuttu nam geen halve maatregelen bij De Oost. De film over de Nederlandse inbreng in de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië ziet er geweldig uit. Maar er valt ook het een en ander aan te merken op de rolprent.

Nederlandse speelfilms over de Tweede Wereldoorlog zijn er in overvloed, speelfims over de politionele acties in Indonesië waren er niet. Tot nu. Jim Taihuttu brengt met De Oost een hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis dat de meeste betrokkenen tot nu toe het liefst zouden vergeten. 

100.000 doden

De Nederlandse militairen vertrokken in 1946 naar Indonesië om daar orde op zaken te stellen, de Indo's te redden van de guerillastrijders en onze kolonie te behouden Maar dat liep volledig mis. Het gevolg was dat na vier jaar 100.000 Indonesiërs dood waren. En we verloren ook nog. 

Johan de Vries

De militairen die in de jaren veertig naar het verre Oosten vertrokken dachten dat ze daar goed werk zouden verrichten. Zo ook Johan de Vries (Martijn Lakemeier) die een avontuur in het Verre Oosten wel ziet zitten. Bovendien heeft hij wat goed te maken omdat zijn vader een NSB'er was. 

Wat doen we hier?

Dat goede gevoel verdwijnt snel als hij zich steeds vaker afvraagt wat de Nederlandse militairen daar eigenlijk doen. Veel actie ziet hij niet en wanneer een dorpeling daadwerkelijk hulp nodig heeft, weigeren zijn meerderen een vinger uit te steken. Johan raakt steeds gefrustreerder. 

Lees ook: Interview met Martijn Lakemeier en Jonas Smulders

Raymond Westerling

Hij vindt een gelijkgestemde in kapitein Raymond Westerling (Marwan Kenzari) die wel van aanpakken weet en van zijn bazen een eliteteam mag vormen om orde op zaken te stellen op Celebes. Dat bestaat uit in de jungle dorpen afgaan en daar alle mensen executeren die op het rebellenlijstje van Westerling staat. Dat executeren gebeurt vaak. Heel vaak. Te vaak.

Groots en meeslepend

Het voelt alsof het gedeelte met kapitein Westerling in de film is gestopt voor een beetje actie, maar nee, dit is echt gebeurd. Toch voelt De Oost daarom bijna als twee verschillende films. En dan is het eerste gedeelte, waarin de nieuwe soldaten aankomen, maatjes worden en ploeteren door de jungle, het sterkste. De hitte en de angst voor een onzichtbare vijand zijn bijna voelbaar. En de beelden zijn groots en meeslepend. 

Een film die er moest komen

Martijn Lakemeier levert puik werk af, Marwan Kenzari is iets minder overtuigend. Hoe dan ook is het een film die er moest komen. 

Conclusie

- Een film zonder de bijdrage van Westerling had misschien beter uitgepakt
- Het aantal executies had wat minder gekund. Na een keer of drie heb je wel begrepen dat het er vreselijk aan toe ging
+ Het onderwerp is belangrijk
+ De film ziet er fantastisch uit

Score

IMDB: 7,2 
Guidinc.: 3 (van de 5) sterren

Checken of skippen

Checken

Meer kijken: De beste films en series over de Tweede Wereldoorlog

De Oost

Oorlog | film | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie