Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of Skippen: de Netflix-serie Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel

Recensie | 3 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

En daar is weer een true crime-serie op Netflix. En het gaat om een heel interessante zaak. Gemaakt door een hele goeie documentairemaker. Wat kan er nog misgaan?

Duizenden zogenaamde internetspeurders hielden zich maandenlang bezig met de mysterieuze verdwijningszaak en later moordzaak van Elisa Lam, een 21-jarige Canadese studente die in 2012 op vakantie in Los Angeles verdween in het Cecil Hotel. 

Bizarre beelden in de lift

De internetspeurders bogen zich vooral over de laatste beveiligingsbeelden waarop Elisa te zien was. De jonge vrouw stapte in en uit de lift van het hotel, leek met een onzichtbaar iemand te communiceren en drukte op veel knopjes. Daarna verdween ze spoorloos. Wat was hier aan de hand? Praatte Elisa met haar moordenaar?

Los Angeles

De documentaire voert de rechercheurs op die de moord onderzochten, praten met de hotelmanager, met kenners van Los Angeles, voormalige gasten, de reeds genoemde internetspeurders en nog veel meer mensen. Opvallend is dat er geen enkele bekende van Elisa zelf in de documentaire te zien is. 

Joe Berlinger

Gelukkig leer je de studente toch een beetje kennen omdat ze nogal actief was op de site Tumblr en uit haar schrijfsels blijkt dat Elisa een slimme, talentvolle vrouw was. Dat is bij gebrek aan vrienden familie van Elisa een slimme zet van maker Joe Berlinger die ook verantwoordelijk is voor de fantastische documentaireserie Paradise Lost, over de West Memphis Three. 

Cecil Hotel

Omdat de verdwijning van Elisa in het beruchte Cecil Hotel plaatsvond, en ze niet de eerste was die daar het leven liet, krijgen we ook veel te horen over de geschiedenis van het gebouw en de plek waar het staat in down town Los Angels, de achterstandswijk Skid row, waar daklozen en psychiatrische patiënten gedumpt worden door de gemeente. 

Lees ook: de meest opvallende doden van het Cecil Hotel

Internetspeurders

Al die informatie over internetspeurders, hun complottheorieën en de verhalen over de geschiedenis van het hotel leiden nogal af van de zaak waar het om gaat. De documentaireserie voert regelmatig vragen op om pas een half uur later antwoord te geven en dat is verdraaide irritant. 

Wat is er gebeurd met Elisa Lam?

De vierdelige serie is ook veel te lang met onnodige herhalingen en onzinnige informatie. Pas in het laatste delen krijgen we te horen waar het echt om gaat en wordt de vraag beantwoord waar het om gaat. Wat is er in vredesnaam gebeurd met Elisa Lam? Het antwoord is simpeler dan je zou denken. 

Conclusie

- had makkelijk een aflevering minder gekund
- te veel irritante complotdenkers, al is het interessant om te zien hoe geobsedeerd ze raakten
+ de zaak is heel intrigerend
+ de geschiedenis van het Cecil Hotel is onweerstaanbaar

Score

IMDb: 6,2
Rotten Tomatoes (audience score): 40%
Guidinc. score: 3 van de 5 sterren

Checken of skippen

Een true crime-serie over een bizarre zaak moet je nooit overslaan. Checken dus.