Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: Coming 2 America met Eddie Murphy op Prime Video

Recensie | 8 maanden geleden | Jeroen de Goeij

©
Foto: Prime Video
©
Foto: Prime Video

De terugkeer van prins Akeem valt een beetje tegen. Geen grote verrassing misschien, toch jammer. Laat Eddie Murphy dit keer echt niemand lachen? Jawel hoor.

Coming 2 America had gewoon in de bioscoop moeten draaien, maar de wereldwijde pandemie stak daar een stokje voor. Amazon redde de Eddie Murphy-comedy van eindeloos uitstel en lanceerde de sequel wereldwijd op de eigen streamingdienst Prime Video. 

Coming to America

In 1988 is de eerste Coming to America een fikse hit en nog leuk ook. Prins Akeem reist van Afrika naar Amerika om daar zijn grote liefde te vinden. Undercover als arme immigrant en uitgerust met een onverwoestbaar optimisme wint hij het hart van Lisa. De film is zo leuk dankzij Eddie Murphy en zijn aanstekelijke smile.

Coming 2 America

Prins Akeem is inmiddels koning Akeem, gelukkig getrouwd met Lisa en heerser over het Afrikaanse land Zamunda. Hij reist opnieuw naar Amerika, ditmaal om zijn bastaardzoon op te halen. Want tja, Akeem heeft drie dochters, maar geen zoon. En er moet nu eenmaal een man op de troon zitten. Dat is de wet in Afrika.

Te weinig Eddie Murphy

Het vervolg houdt te krampachtig vast aan het origineel. Het verhaal is min of meer een kopie, maar wordt in spiegelbeeld afgespeeld. Dit keer gaat het over een eenvoudige Amerikaanse jongen aan het rijke hof in Afrika. Een groot deel van de originele cast doet weer mee, een deel van de oude grapjes wordt herhaald en andere grapjes krijgen een update. Natuurlijk is de humor soms een tikkeltje vulgair. En wat krijg je dan? Een film die niet origineel genoeg is.

De eerste Coming to America groeide uit tot een echte klassieker, ook dankzij het onverwoestbare optimisme van prins Akeem. De positieve prins missen we in het vervolg nog het meest, dat maakt de verloren bastaardzoon niet goed. De nieuwe prins is een knappe, maar ook saaie jongen. Meer van de oude Eddie Murphy was een beter idee geweest. 

Wesley Snipes

Coming 2 America is soms aan de saaie kant, maar niet altijd. Wesley Snipes heeft de tijd van zijn leven als malle generaal en sommige grappen zijn dik geslaagd. Daarbij is het stiekem best een beetje leuk om de oude cast weer aan het werk te zien, van Arsenio Hall tot James Earl Jones.

Opvallend is verder dat iedereen er waanzinnig uitziet. De bevolking van Zamunda wordt dan ook gekleed door de huisdesigner van Wakanda, het Afrikaanse rijk uit Black Panther.

Kijktips

Filmfans met een abonnement op Prime Video raden wij een ouderwetse ‘double bill’ aan: de avond beginnen met Coming to America, om deze daarna af te ronden met Coming 2 America. Dan kun je zelf ook goed de vergelijking maken en mocht je tijdens het vervolg heel even je ogen wat rust willen geven, dan maakt het niet zoveel uit.

Heb je alleen Netflix en/of zin in een goede film met Eddie Murphy? Kijk dan Dolemite Is My Name (2019), wat ons betreft een te onbekende en tot nu toe ondergewaardeerde comedy.

Conclusie

- De eerste film is beter
- Wat een saaie kroonprins
- We missen het naïeve positivisme van prins Akeem
+ Iedereen ziet er fantastisch uit
+ Af en toe wel leuke grappen en bijrollen

Rating

IMDb: 5,5
Rotten Tomatoes (Audience Score): 48%
Guidinc. Rating: 2,5 van de 5 sterren

Checken of skippen?

Skippen

Coming to America

Komedie | film | 1988

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie

Coming 2 America

Komedie | film | 2020

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie