Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: de Zweedse serie Clark op Netflix

Recensie | 18 dagen geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Bill Skarsgård speelt de hoofdrol in deze idiote serie over de Zweedse misdadiger Clark Olofsson op Netflix en je weet niet wat je ziet. 

Dat de meeste mensen voor deze Netflix-serie nog nooit van Clark Olofsson hadden gehoord is ongelooflijk als je deze zesdelige serie bekijkt. Want dit moet wel de man zijn met het meest opwindende levensverhaal aller tijden. Tenminste, als alles waar is. Clark is gebaseerd op de memoires van Olofsson zelf die ruiterlijk toegeeft dat er hier en daar ook wat leugens ingeslopen zijn. 

17 ontsnappingen

Maar zelfs wanneer de helft waar is, dan blijft Clark Olofsson nog steeds een geval apart. Hij belandde al op zijn zestiende in een jeugdgevangenis waaruit hij niet lang daarna ontsnapte. En dat zou de eerste keer zijn van vele malen. Olofsson zou in zijn criminele carrière 17 keer ongeoorloofd een gevangenis uit lopen. En ja, dat zegt ook iets over het gevangenissysteem van Zweden in de jaren zestig en zeventig. 

Kluchterig

Olofsson was dol op het overvallen van banken, hij stal een beetje en smokkelde drugs maar de dekselse Zweed had vooral veel lol in het leven. En dat spat ervan af in Clark. Zelfs wanneer mensen gewond raken en Olofsson nare dingen doet, ziet het er in Clark nog uit als een klucht. Dat is misschien niet even eerlijk tegenover de slachtoffers van de misdadiger, maar als tv-serie werkt het aardig. 

Rockster

In Zweden groeide Olofsson, mede door zijn knappe uiterlijk en charmes uit tot een soort rockster. Bankmedewerksters vulden met veel plezier tassen geld voor hem, rijke vrouwen wilden hem aan hun arm en hij mocht bizar genoeg zelfs op audiëntie komen bij premier Olof Palme (over wiens moordenaar later nog de serie The Unlikely Murderer verscheen op Netflix). In Bill Skarsgård heeft Clark de perfecte acteur gevonden. Hij ploegt zich met zichtbaar plezier en waarschijnlijk net zoveel charme door het levensverhaal van Clark Olofsson. 

Conclusie

- Soms gaat het er een beetje flauw aan toe
- Het is een beetje irritant dat je niet precies weet hoeveel nu echt waar is 
+ De serie gaat met een rotvaart voorbij
+ Bill Skarsgård is fantastisch om naar te kijken

Score

3 1/2 van de 5 sterren

Clark

Actie | serie | 2022

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie