Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: Forsvinningen – Lørenskog 31. oktober 2018 op Netflix is een hele saaie serie

Recensie | 5 dagen geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Jullie recensent viel minstens 12 keer in slaap bij de Noorse serie Forsvinningen – Lørenskog 31. oktober 2018. Veel soeps kan het dus niet geweest zijn.

De serie klinkt veelbelovend. Forsvinningen – Lørenskog 31. oktober 2018 is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, de reeks draait om de echtgenote van een miljardair die werd ontvoerd en het is een Noorse serie. Beter kan bijna niet. Scandinavische misdaadseries zijn zelden weggooiers, zo leert de ervaring. Maar er zijn altijd uitzonderingen. 

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen

Forsvinningen begint met de ontvoering zelf. Op 31 oktober 2018 werd Anne-Elisabeth Falkevik Hagen gekidnapt uit haar huis in het Noorse Lørenskog. Haar man, Tom Hagen, ontdekt de verdwijning waarna rechercheurs met het onderzoek beginnen. Dat wordt bemoeilijkt omdat de ontvoerders door middel van een briefje dreigen de hele familie af te maken wanneer de politie wordt ingeschakeld. De politie neemt dus het zekere voor het onzekere en doet het onderzoek in stilte. Een ander vreemd aspect aan de zaak is dat de ontvoerders 1 miljoen aan de onbekende cryptovaluta Monero als willen. Er is alleen zo weinig Monero beschikbaar dat het maanden gaat duren voordat dat bedrag bij elkaar is geschraapt.

Tergend traag

Tot dusver klinkt het verhaal nog boeiend. Maar het problemen van Forsvinningen is dat het daarna tergend traag verloopt. Het onderzoek schiet niet op, van de arme Anne-Elisabeth is geen spoor en de rechercheurs blijven in het duister tasten. In de afleveringen daarna is te zien hoe de pers en de advocaat van Hagen te werk gaan. Maar ook daar zit geen enkele vaart in. Het valt te prijzen dat de makers het verhaal waarheidsgetrouw vertellen, maar als er werkelijk niets gebeurt en de tijd wordt gevuld met acteurs die secondenlang met moeilijke gezichten naar in de verte turen, dan kun je je afvragen of deze zaak geschikt is voor een verfilming. Het antwoord laat zich raden. 

Wikipedia

Normaal gesproken hebben Scandinavische series redelijk aansprekende en/of charismatische hoofdrolspelers, maar daaraan ontbreekt het in dit geval. De rechercheurs zijn vergeetbaar en de journalist die wordt gevolgd, is een irritant mannetje. En als je dan alsnog wakker weet te blijven tot en met de vijfde aflevering, dan wordt je beloond met een vreselijk einde. Mijn advies: zoek gewoon even op Wikipedia op Anne-Elisabeth Hagen als je wil weten hoe het afloopt met de zaak en bespaar je de frustratie van het kijken. 

Sterren

2 van de 5

Forsvinningen - Lorenskog 31. oktober 2018

Misdaad | serie | 2021

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie