Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of skippen: de horrorserie Archive 81 op Netflix

Recensie | 4 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Dan Turner wordt ingehuurd voor een goedbetaalde, maar mysterieuze klus op een afgelegen en verlaten locatie. Hij restaureert oude video-opnames die hem op het spoor zetten van een mysterie dat te maken heeft met een oud appartementengebouw en een verdwenen filmmaakster. Archive 81 is een griezelig pakkende horrorserie.

De nieuwste horrorserie van Netflix gaat de liefhebbers van intelligente horror niet teleurstellen. Archive 81 vertelt een verhaal met veel elementen die misschien al bekend zijn uit andere films en series, maar dat zich ontvouwt als een fascinerende puzzel boordevol verrassingen, onthullingen en wendingen. 

Archive 81

Dan Turner (Mamoudou Athie) is gespecialiseerd in het restaureren van oude videobanden. Hij wordt ingehuurd door Virgil Davenport (Martin Donovan) om te kijken of er wat te redden is van een stapel videocassettes die gered zijn uit een brand. Dan kan er zoveel mee verdienen dat hij de klus niet kan weigeren en wordt aan het werk gezet in een verlaten kantoorpand, ergens in de bossen. Het is een van de vele onheilspellende een fraai in beeld gebrachte locaties van Archive 81.

Mamoudou Athie als Dan Turner in Archive 81

Melody

De tapes die Dan opknapt blijken afkomstig van filmmaker Melody Pendras (Dina Shihabi), die twintig jaar eerder onderzoek deed in het Visser-gebouw in New York. Ze vermoedde dat haar moeder er had gewoond, en maakt kennis met de excentrieke bewoners van het gebouw. Archive 81 schakelt op een natuurlijke manier op en neer tussen de Melody's tapes die Turner bekijkt en Melody's eigen tijdlijn. De sinistere informatie die Melody op het spoor komt, sijpelt zo langzaam door naar Dan en natuurlijk naar de kijker, die er de aandacht goed bij moet houden om de tijdlijnen en vele personages uit elkaar te houden.

Dina Shihabi als Melody Pendras in Archive 81

James Wan

Archive 18 is gebaseerd op de populaire gelijknamige podcast van Marc Sollinger en Daniel Powell. De cast, scenaristen en regisseurs v zijn onmiskenbaar getalenteerd, maar er zitten weinig bekende namen tussen. Onder de producenten bevindt zich echter James Wan, de horrorspecialist die naam maakte met Saw en de drijvende kracht is achter de Insidious- en The Conjuring-filmreeksen. Wan is een meester in het scheppen van een enge sfeer zonder overdreven gebruik van special effects. Dat lukt ook in Archive 81 voortreffelijk. En als er dan toch eens bloed vloeit, is dat wel zo effectief. 

Gekunsteld

Hoewel Archive 81 verslavend kijkvoer is, wordt het allemaal wat houterig en gekunsteld verteld. De personages stuiten regelmatig met wel erg veel gemak op verstopte sleutels, vinden verborgen kamers en lopen precies op het juiste moment iemand tegen het lijf die ze de informatie geeft die nodig is om het volgende stukje van de puzzel te leggen. Daardoor lijkt het soms alsof je niet naar een serie zit te kijken, maar naar een adventurespel dat door iemand wordt gespeeld. Best leuk, maar alleen als je bereid bent daarin mee te gaan. Ook is het een beetje knullig dat Dan regelmatig tegen een rat loopt te praten, zodat we als kijker meekrijgen wat er in zijn hoofd omgaat.

Graag meer

Ook als je van veel actie en vaart houdt, is Archive 81 niet de serie voor jou. Het scenario houdt geen rust, maar dat zit hem vooral in het tempo van de onthullingen en ontdekkingen. De bovennatuurlijke elementen in het verhaal zijn goed gedoseerd. Rond aflevering zes dreigt de serie even uit de bocht te vliegen, maar de finale is weer prima en laat ons alleen maar hopen op een tweede seizoen.

Conclusie

+ Elke aflevering heeft nieuwe onthullingen en een cliffhanger

+ Lekker eng zonder flauwe effecten

- Soms wat onhandig verteld

Score

4 uit 5 sterren

Checken of skippen?

Checken

Archive 81

Drama | serie | 2022

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie