Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Checken of Skippen: de documentaire Allen v. Farrow op Ziggo

Recensie | 8 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: HBO
©
Foto: HBO

De vierdelige HBO-documentaireserie Allen v. Farrow op Ziggo Movies & Series geeft stof tot nadenken. Heel veel stof tot nadenken.

Na het zien van de documentaireserie van makers Kirby Dick en Amy Ziering kun je maar een conclusie trekken. Woody Allen mag dan veel mooie films hebben gemaakt, het is ook een viespeuk eerste klas. Allen misbruikte in 1992 zijn 7-jarige geadopteerde dochter Dylan en de ransbak kreeg ook nog een verhouding met de adoptiedochter van zijn partner Mia Farrow. Hij was 57 en Soon-Yi 21. Bah. 

Nachtmerrie

De docuserie is zeer overtuigend met o.a. interviews met een ontzettend lieve Mia Farrow die uit de doeken doet hoe zij eerst een reeks pornografische foto's van Soon-Yi in het huis van Allen vond en daarna van Dylan moest horen hoe Allen een vinger in haar vagina had gestoken op de zolder van haar huis. Een nachtmerrie. 

Dylan Farrow

Ook de inmiddels 35-jarige Dylan vertelt wat haar adoptievader uitspookte. Hoe Woody Allen al snel een obsessie ontwikkelde voor het blonde meisje, dat hij haar altijd voor in de buurt wilde hebben en altijd maar aan haar zat. Al deze informatie is niet heel nieuw voor mensen die de zaak volgen. Wel nieuw zijn de beelden die Mia Farrow van de jonge Dylan maakte terwijl ze vertelt hoe Woody haar betastte. 

Woody ontkent

Als je iets verder kijkt dan Allen v. Farrow, worden de zaken een stuk minder zwart-wit. Woody Allen ontkent al dertig jaar consequent dat hij zijn dochter heeft misbruikt. Hij denkt dat Mia Farrow zo boos was over zijn relatie met Soon-Yi dat ze de beschuldiging uit haar duim zoog en al haar 14 kinderen vergiftigde met dezelfde denkbeelden. 

Moses Farrow

De feiten spreken in het voordeel van Woody Allen. Nooit werd de regisseur schuldig bevonden aan misbruik, ondanks gedegen onderzoek. Er was zelfs niet genoeg bewijs om een rechtszaak te beginnen. En sinds 2014 keerde zoon Moses Farrow zich tegen zijn moeder. Hij was destijds 14, werkt tegenwoordig als therapeut en vertelt in interviews dat zijn moeder er bij de kinderen alles aan deed om Woody Allen zwart te maken. Volgens hem kan Dylan onmogelijk zijn aangerand op de bewuste zolder. 

Ronan Farrow

Allen heeft geleden onder de beschuldigingen. Veel acteurs die in zijn films speelden, namen afstand van de regisseur en willen niet meer met hem werken. Amazon Prime Video ontbond nog niet zo lang geleden een contract voor vier films met hem nadat Dylan's broer Ronan nog eens liet weten dat zijn vader schuldig is. 

Wie liegt?

En zo hebben we twee partijen die al dertig jaar lijnrecht tegenover elkaar staan. Liegt Mia Farrow werkelijk al dertig jaar omdat ze boos is? Dat lijkt onwaarschijnlijk. Werd Woody Allen op zijn 56ste ineens pedofiel? Ook dat lijkt onwaarschijnlijk. Het enige dat we zeker weten is dat een van beide partijen liegt en van Allen v. Farrow worden we niet wijzer. 

Conclusie

- De docu belicht maar 1 kant van het verhaal
- De makers kiezen duidelijk partij
+  Het is fascinerend kijkvoer

Score

IMDb: 5,7
Rotten tomatoes (audience score): 55%
Guidinc. score: 3 van de 5 sterren

Skippen of Checken

Checken. Ondanks alles.