Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Zo kijk je de X-Men films in de juiste volgorde

Films | 7 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Het Marvel-universum is duizelingwekkend groot. Naast het Marvel Cinematic Universe - waarin de Avengers de ruggengraat vormen - is er ook nog de wereld van de X-Men, die draait om mutanten met superkrachten. Wij leggen uit hoe je de X-Men films en alle spin-offs in de juiste volgorde bekijkt.

Nu je bijna alle films uit het X-Men universum op Disney+ kunt zien, wil je natuurlijk weten wat de beste volgorde is. Natuurlijk wordt het je als kijker weer niet makkelijk gemaakt, want de X-Men springen graag door de tijd, met alle gevolgen van dien. 

Daarom vertellen we je eerst in welke volgorde de films in de bios zijn verschenen. Daarna leggen we uit dat er verschillende manieren zijn om de films in een (chrono)logische volgorde te kijken. Let wel: wat Marvel logisch vindt is niet noodzakelijk hetzelfde als wat jij logisch vindt...

Lees ook: Zo kijk je alle Marvel-films in de juiste volgorde (MCU)

En dit: Zo kijk je de Marvel-series op Netflix in de goede volgorde

Bioscoopvolgorde

In deze volgorde verschenen de X-Men films in de bios. Tussen de haakjes staat het jaar waarin de film uitkwam.

X-Men (2000)

X2 (X-Men United) (2003)

X-Men: The Last Stand (2006)

X-Men Origins: Wolverine (2009)

X-Men: First Class (2011)

The Wolverine (2013)

X-Men: Days of Future Past (2014)

Deadpool (2016)

X-Men: Apocalypse (2016)

Logan (2017)

Deadpool 2 (2018)

Dark Phoenix (2019)

The New Mutants (2020)

Op drie films na zijn al deze titels te zien bij Disney+.  Alleen The WolverineLogan en The New Mutants ontbreken. Deze films kun je wel streamen op Amazon Prime Video, maar alleen tegen extra betaling.

Chronologische volgorde

Wat de beste kijkvolgorde een beetje ingewikkeld maakt is dat de film X-Men: First Class in de jaren zestig speelt en een jonge versie van professor Xavier en enkele mutanten introduceert. Het vervolg Days of Future Past speelt in de jaren zeventig, X-Men: Apocalypse in de jaren tachtig en Dark Phoenix in de jaren negentig. Deze komen dus allemaal vóór de eerste drie X-Men films. 

Als we daarnaast de drie Wolverine-films (X-Men Origins: Wolverine, The Wolverine en Logan) en The New Mutants op de meest waarschijnlijke plek zetten, komen we tot de onderstaande volgorde. Tussen de haakjes staat het jaar waarin de film speelt.

X-Men: First Class (1962)

X-Men: Days of Future Past (1973)

X-Men Origins: Wolverine (1979)

X-Men: Apocalypse (1983)

Dark Phoenix (1992)

X-Men (ergens na het jaar 2000)

X2 (X-Men United) (ergens na X-Men)

X-Men: The Last Stand (ergens na X2)

The Wolverine (ergens na The Last Stand)

The New Mutants (rond 2020)

Logan (2023)

De Deadpool-films staan een beetje los van de tijdlijn en hebben daarom geen duidelijke plek.

Maar wacht...

Natuurlijk is een simpele herschikking van de volgorde niet complex genoeg voor het X-Men universum. Je kunt namelijk zeggen dat de filmreeks zich in twee alternatieve tijdlijnen afspeelt. In de ene worden de mutanten bijna uitgeroeid, in de andere niet. 

De tijdlijn splitst zich in Days of Future Past. Mystique probeert Trask te doden als blijkt dat deze experimenten uitvoert op mutanten. Het plan mislukt en Mystique wordt gevangen genomen. Vanaf dan verloopt de geschiedenis via deze tijdlijn:

X-Men: First Class (1962)

X-Men: Days of Future Past (1973)

X-Men Origins: Wolverine (1979) 

X-Men (ergens na het jaar 2000)

X2 (X-Men United) (ergens na X-Men)

X-Men: The Last Stand (ergens na X2)

The Wolverine (ergens na The Last Stand)

X-Men: Days of Future Past (toekomst)

De chronologie keert terug naar de scènes uit Days of Future Past die zich afspelen in de toekomst. Daar zorgt Kitty Pride ervoor dat Wolverine terugkeert naar 1973 om te voorkomen dan deze tijdlijn plaatsvindt.

En dat werkt, want als hij terugkomt in de toekomst blijkt Jean Grey (en ook Cyclops) nog gewoon te leven.

... zo kan het ook

In het alternatieve 1973 heeft Wolverine voorkomen dat Mystique gevangen wordt genomen. Dat is goed nieuws voor alle mutanten en X-Men die daar uiteindelijk de dupe van zouden zijn geworden. Er is dus een alternatieve tijdlijn gecreëerd, die loopt via de films Apocalypse en Dark Phoenix

X-Men: First Class (1962)

X-Men: Days of Future Past (1973)

X-Men: Apocalypse (1983)

Dark Phoenix (1992)

X-Men: Days of Future Past (alternatieve toekomst)

In welke van deze tijdlijnen we The New Mutants en vooral Logan moeten onderbrengen is niet duidelijk. Maar we raden je in ieder geval aan om Logan pas op het allerlaatst te kijken. Niet alleen omdat hij zo ver in de toekomst speelt, maar ook omdat het de allerbeste film is van het hele stel.