Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

10 films waarin de wereld (bijna) vergaat

Films | 1 maand geleden | Jorrit van Broekhoven

Deze week wordt de aarde op Netflix (bijna) vernietigd door een komeet in Don't Look Up, en komend jaar nog eens (bijna) door de maan in de bioscoopfilm Moonfall. Het is niet voor het eerst dat onze planeet en haar bewoners door het oog van de naald kruipen. Kijk maar eens naar de tien films in dit apocalyptische lijstje.

War of the Worlds (2005)

Van alle sciencefictionfilms die Steven Spielberg maakte, is War of the Worlds met grote voorsprong de grimmigste. Havenarbeider Ray Ferrier (Tom Cruise) is getuige van het ontwaken van een enorme buitenaardse moordmachine, die zich een eeuwigheid heeft schuilgehouden onder de grond. Overal ter wereld staan dit soort 'tripods' op, om zonder mededogen de mensheid te veranderen in hoopjes as. Een onderschat meesterwerkje naar het klassieke boek van H.G. Wells, dat je keer op keer kunt kijken.

Zet War of the Worlds op je kijklijst

2012

De meesten van ons weten nog goed hoe het was toen de wereld in 2012 verging: een grote anticlimax, want het beloofde einde der tijden ging niet door. Die dekselse Maya-voorspelling heeft ons gelukkig wel een leuke film opgeleverd, want 2012 is een amusante megarampenfilm die zichzelf geen moment te serieus neemt. Sf-schrijver Jackson Curtis (John Cusack) stuit op een overheidsplan dat de mensheid moet redden van een gigantische naderende ramp. De vette special effects vormen de kers op de taart.

Zet 2012 op je kijklijst

Armageddon

Een van de kenmerken van een goede sciencefictionfilm is dat hij je aan het denken zet over de vraag 'wat als...'. Een van de kenmerken van een amusante sf-film is dat er bekende Hollywoodgezichten op een totaal ongeloofwaardige ruimtemissie worden gestuurd. Armageddon is een film uit deze tweede categorie. Een meteoriet komt op de aarde af en alleen Harry S. Stamper (Bruce Willis) en zijn bouwvakkers kunnen de steen verpulveren. Gaat ze dat gaan lukken, of zijn we allemaal de klos?

Zet Armageddon op je kijklijst

Independence Day

Dit kassucces zette de rampenfilm weer op de kaart in Hollywood. Het is dan ook een geweldig stukje amusement, met een goede combinatie van sciencefiction, actie, humor en oogstrelende special effects. Ook belangrijk zijn de vertolkingen, met Will Smith en Jeff Goldblum als de absolute sterren van de film. Het verhaal: buitenaardse wezens melden zich in gigantische ruimteschepen boven de grootste steden op aarde. Ze hebben niks goeds in de zin en moeten worden vernietigd met onze inferieure technologie.

Zet Independence Day op je kijklijst

The Wandering Earth

In 2061 staat de zon op het punt te veranderen in een 'rode reus', waarbij de aarde door de ster zou worden opgeslokt. De landen van onze planeet hebben honderd jaar om die ramp af te wenden. Met 12.000 gigantische kernfusiemotoren moet de aarde naar een andere baan en uit de gevarenzone worden geholpen. The Wandering Earth is de meest succesvolle Chinese film aller tijden en werd gebaseerd op een verhaal van Liu Cixin, wiens bekroonde sf-trilogie 'The Three-Body Problem' momenteel wordt verfilmd door Netflix.

Zet The Wandering Earth op je kijklijst

Cloverfield

Heel langzaam wordt het in Cloverfield duidelijk dat er iets goed mis is, maar wat precies blijft lange tijd een raadsel. De film is zogenaamd samengesteld uit opnames van een videocamera die werd gevonden op een rampplek. Via die opnames, gemaakt op een feest, zien we hoe New York wordt opgeschrikt door een aardbeving, een stroomstoring en steeds onrustbarendere berichten op het nieuws. De omvang van wat er gebeurt is enorm, waar wat is er aan de hand? 

Zet Cloverfield op je kijklijst

The Day After Tomorrow

Dit keer zijn het geen buitenaardse wezens, meteorieten of kosmische stralen die onze planeet in gevaar brengen, maar het klimaat. Onze eigen schuld natuurlijk, want de klimaatverandering die we hebben veroorzaakt duwt de aarde in een nieuwe ijstijd. Opvallend is dat die zich in een paar dagen over de halve aarde verspreidt. Paleoklimatoloog Jack Hall (Dennis Quaid) gaat in de bittere kou op zoek naar zijn zoon (Jake Gyllenhaal), die vastzit in New York.

Zet The Day After Tomorrow op je kijklijst

Greenland

Als er een komeet dicht langs de aarde trekt, volgt ingenieur John Garrity (Gerard Butler) het gebeuren samen met zijn buren op tv. Dan krijgt hij opeens de boodschap op zijn telefoon dat hij en zijn gezin gekozen zijn om onder te duiken in een bunker. Ze haasten zich naar het vliegveld en ontdekken onderweg wat er aan de hand is: de komeet ligt op een directe ramkoers met de aarde. Greenland is niet al te origineel, maar kijkt lekker weg.

Zet Greenland op je kijklijst

Geostorm

Omdat orkanen steeds meer schade aanrichten op aarde wordt er een ruimtestation gebouwd met apparatuur die stormen kan neutraliseren. Het duurt niet lang voordat kwade politieke krachten het station gebruiken om dood en verderf aan te richten op aarde. Het verhaal van Geostorm is vrij rampzalig en de personages zijn van bordkarton, maar het is altijd leuk om te zien hoe steden dankzij special effects tegen de vlakte gaan. Het hoogtepunt is de ondergang van protserig Dubai in een enorme vloedgolf. 

Zet Geostorm op je kijklijst

Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb

Het is een van de beste films aller tijden, een van de leukste komedies aller tijden en een absolute klassieker van Stanley Kubrick, het genie achter films als 2001: A Space Odyssey en The Shining. Als een Amerikaanse luchtmachtgeneraal doordraait en een kernoorlog met de Sovjet-Unie wil beginnen, zet dit een mechanisme van wederzijdse vernietiging in werking. De Koude Oorlog was nog nooit zo leuk, mede dankzij de driedubbelrol van Peter Sellers en de telefoongesprekken met het Kremlin.

Zet Dr. Strangelove op je kijklijst

War of the Worlds

Sciencefiction | film | 2005

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie

Independence Day

Sciencefiction | film | 1996

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie