Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Wat is waar in Seaspiracy op Netflix?

Films | 7 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Mogen we nu ook al geen vis meer eten? Veel kijkers van Seaspiracy hadden na het zien van de documentaire helemaal geen zin meer in een een lekker harinkje.

Dat komt omdat regisseur Ali Tabrizi de visvangst zo ongeveer de schuld geeft van alle ellende op de wereld. Maar heeft hij gelijk? Gelukkig zocht de BBC dat voor ons uit. 

Zijn de oceanen leeg in 2048?

De belangrijkste bewering van Tabrizi is dat alle oceanen in 2048 leeg zijn, mochten we op deze manier door gaan met vissen. Tabrizi haalt die wijsheid uit een onderzoek uit 2006, maar daar zijn de wetenschappers inmiddels een beetje van teruggekomen. 

Sinds 2006 is er op sommige plekken hard aan gewerkt om de populatie van vissen weer op te krikken. Dus op veel plekken wordt inderdaad veel te veel gevist, maar omdat er in andere gebieden de gemaakte schade weer wordt een beetje wordt hersteld, zijn er ook veel vissoorten waar het goed mee gaat.  

Lees onze recensie van Seaspiracy

Bestaat echt bijna 50% van alle plastic in zee uit afgedankte visnetten?

Daar heeft Tabrizi het bij het rechte eind. Een rapport uit 2018 bevestigt dat getal. 

Micro-organismen in oceanen absorberen vier keer meer CO2 dan het Amazone regenwoud

Volgens de documentairemaker hebben we de oceanen heel hard nodig in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Vooral plankton is heel erg goed in het opnemen van CO2. Volgens experts klopt deze bewering als een bus en zou de inschatting van Tabrizi nog wel eens aan de lage kant kunnen zijn. 

Duurzame vis bestaat niet

Hier zit Tabrizi er naast volgens de experts. Visvoorraden kunnen zich herstellen, als er we er goed op letten. Voorbeelden hiervan zijn de antarctische diepzeeheek, de Namibische Heek en sommige tonijnsoorten. Na jarenlange overbevissing waren die soorten bijna uitgestorven maar nu gaat het weer best aardig. 

Moeten we allemaal stoppen met het eten van vis?

Nee hoor. Maar het moet wel een flink tikkie minder met de commerciële vissers en hun enorme netten. 

Seaspiracy

informatief | 2021

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie