Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Checken of skippen: De Netlfix-documentaire Trial 4

Films | 5 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Netflix heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om true crime-documentaires. Maakt Trial 4 de verwachtingen waar?

Netflix verbaasde de wereld vijf jaar geleden met het ongelooflijke verhaal van Steven Avery in Making a murderer. Trial 4 ligt in datzelfde straatje maar haalt het niet hetzelfde niveau. 

Sean Ellis

Trial 4 gaat over Sean Ellis, die op zijn 19de in de gevangenis werd gestopt omdat hij politieman Robert Mulligan in 1995 zou hebben vermoord. Mulligan lag in zijn auto te slapen voor een drogist toen hij vijf maal in het gezicht werd geschoten. Ellis gaf toe dat hij rond het tijdstip van de moord in de drogist was en kreeg de moord in zijn schoenen geschoven. 

Drie rechtszaken

De jury was er niet zo zeker van dat Ellis de gruwelijke misdaad ook daadwerkelijk had begaan en deed er drie rechtszaken over om hem schuldig te bevinden. De documentaire gaat over de aanloop naar het vierde proces. Ellis is dan via een borgsom tijdelijk vrij en hoopt eindelijk zijn onschuld te bewijzen. 

Corrupte agenten

Hij krijgt hulp van zijn geweldige advocate Rosemary Scapicchio die hemel en aarde beweegt voor haar cliënt. Zij onthult een schokkend verhaal over corrupte agenten in Boston die zichzelf verrijkten door o.a. drugsdealers te beroven.  

Robert Mulligan

In acht afleveringen leren we Sean Ellis, zijn familie en zijn helpers kennen. We komen veel te weten over slachtoffer Robert Mulligan, zijn collega's, de getuigen en de laatste afleveringen zijn gewijd aan de verkiezingen voor een nieuwe officier van justitie in Boston. 

Te veel

Fascinerend, maar het is allemaal een beetje veel. De hoeveelheid mensen die aan het woord komt, is overweldigend. Net zoals de bergen met details waaronder je als kijker wordt bedolven. De grootste ergernis is dat Trial 4 lang in het midden laat of Ellis echt niks met de moord te maken heeft of dat hij medeplichtig was. 

Je wilt als kijker tenslotte geen acht uur van je leven investeren in iemand die misschien toch niet zo zuiver op de graat is. En ondanks de vele afleveringen blijf je na afloop stom genoeg nog met vrij belangrijke vragen zitten. Frustrerend.

Making a murderer

Toch is Trial 4 de moeite waard. Net als bij Making a murderer valt ook hier bij tijd en wijle je mond open bij sommige onthullingen. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat mensen 's nachts nog nog een oog dichtdoen wetende wat ze op hun geweten hebben? Trial 4 is goed. Het had alleen de helft korter gemoeten. 

Conclusie:

+ Verhaal dat verteld moet worden
+ Je leert de hoofdrolspelers goed kennen
- langdradig

Score: 

IMDb: 7,2
Guidinc. score: 3 van de 5 sterren

Trial 4 is te zien op Netflix en duurt in totaal 7 uur en 17 minuten

 

Trial 4

documentaire | serie | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie