Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Deze Tom Cruise-film is ineens een grote hit op Netflix

Films | 6 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

American Made met Tom Cruise in de hoofdrol is zomaar een grote hit op Netflix. En dat terwijl de misdaadfilm al dateert uit 2017 en al o.a. op Amazon Prime en Pathé Thuis stond.

Maar omdat American Made pas sinds twee dagen op Netflix staat, nemen veel kijkers de kans om de film nu eindelijk (of nog eens) te bekijken. En zo staat de film ineens op de tweede plek (na Ferry) in de Top 10 van best bekeken programma's op Netflix.

Barry Seal

In American Made speelt Tom Cruise piloot Barry Seal die in de jaren tachtig voor het kartel van Pablo Escobar drugs van Zuid-Amerika naar de VS smokkelt en tegelijkertijd voor de CIA wapens smokkelt van de VS naar het Cuba van Fidel Castro. Seal verdient zoveel geld met zijn activiteiten dat hij het niet meer in huis kwijt kan en dan maar in de tuin begraaft. Dat kan natuurlijk niet goed gaan. 

Drugssmokkelaar

Een goed verhaal, maar wat de film nog interessanter maakt is dat het waar gebeurd is. Barry Seal bestond echt en had in 1983 in totaal zo'n 60 miljoen dollar verdiend met zijn smokkel-activiteiten wat hem tot een van de rijkste mannen van de Verenigde Staten maakte. De hoeveelheid cocaïne die hij Amerika invloog is nog indrukwekkender: dat was om en nabij de 56 ton ter waarde van 4 miljard dollar. 

Tom vliegt zelf

De film is iets spectaculairder gemaakt dan de werkelijkheid was. In American Made crasht Seal met zijn vliegtuig vol drugs in een woonwijk om aan de politie te ontkomen. Hij stapt, helemaal wit van de cocaïne, uit het vliegtuig en zegt tegen een jongetje: 'Je hebt me niet gezien'. Dat is nooit gebeurd. 

Lees ook: Moet je American Made Checken of Skippen?

El Gordo

Wat wel echt is gebeurd: mannetjesputter Tom Cruise, die gewoonlijk al zijn stunts zelf doet, deed al het vliegwerk eigenhandig. Lijken op Seal doet hij totaal niet. De drugssmokkelaar had de bijnaam 'el gordo' dat 'vetzak' betekent. 

Meer kijken: alle Mission: Impossible-films met Tom Cruise op een rij!

American Made

Actie | film | 2017

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie