Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Gevangen in een tijdlus: de beste variaties op Groundhog Day

Films | 5 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

In de nieuwe Zweedse Netflix-film One More Time wordt Amelia op haar veertigste verjaardag aangereden door een bus. Ze wordt wakker in 2002, op haar achttiende verjaardag. En de volgende dag weer, en de dag erna weer. One More Time is een van de vele films met een tijdlus, een idee dat sinds de klassieker Groundhog Day is uitgegroeid tot een genre op zich. Heb deze tien tijdlusfilms al allemaal gezien?

Groundhog Day

De film waar het allemaal mee begon. De cynische weerman Phil Connors (Bill Murray) wordt naar Punxsutawney gestuurd om verslag te doen van een lokaal evenement. Phil haat zijn baan, het achterlijke plaatsje en zijn idiote inwoners. Vreemd genoeg wordt hij er dag na dag wakker op dezelfde datum. Na een poosje beseft hij dat hij vastzit in een tijdlus. Dan leert hij Rita kennen (Andie MacDowell). Het komische, romantische en filosofische Groundhog Day werd in 1993 gematigd positief ontvangen, maar is sindsdien uitgegroeid tot een grote favoriet van veel filmkenners. Een ware klassieker.

One More Time

Amelia wordt veertig en zit midden in een midlifecrisis.  Dan doet ze de wens dat ze weer achttien is, en op wonderbaarlijke wijze komt die wens uit. Amelia denkt dat ze hiermee de unieke kans krijgt om haar leven opnieuw vorm te geven en alle gemaakte fouten te herstellen, maar blijkbaar zijn de spelregels anders: in One More Time blijft ze vastzitten op die ene verjaardag in 2002, die ze steeds maar weer opnieuw beleeft.

Edge of Tomorrow

Een heerlijke film, deze sf-actieknaller met Tom Cruise, Emily Blunt en waanzinnig mooie special effects. In 2015 veroveren buitenaardse wezens Europa. Vanuit Engeland wordt een grote tegeninvasie voorbereid. De laffe majoor Cage (Cruise) belandt tegen zijn zin tussen de manschappen, wordt gedropt aan het front en houdt daar niet lang stand. Vreemd genoeg blijft hij maar heel even dood, want hij komt weer tot leven op de ochtend voorafgaand aan de invasie. Naast spanning en spektakel bevat Edge of Tomorrow ook verrassend veel humor.

Happy Death Day

Deze zwarte horrorcomedy is grappig, spannend en zo af en toe lekker bloederig. Studente Tree (Jessica Rothe) wordt wakker in een vreemd bed en met een enorme kater. Ze begint aan haar dag, is onuitstaanbaar tegen iedereen die ze tegenkomt, ontmoet de getrouwde man met wie ze een affaire heeft, gaat naar een feestje en wordt dan 's nachts vermoord door iemand in een eng babymasker. En je raadt het al: daarna wordt ze weer wakker in dat vreemde bed. Happy Death Day was een succes, en dus kreeg het een vervolg: Happy Death Day 2U.

The Map of Tiny Perfect Things

Deze sympathieke film is jammer genoeg vrijwel onopgemerkt gebleven, maar hij is het kijken beslist waard. Tiener Mark (Kyle Allen) zit vast in een tijdlus en heeft zich allerhande routines  aangeleerd om daar zo goed mogelijk mee om te gaan. Dan ontmoet hij op een dag Margaret (Kathryn Newton), die in hetzelfde schuitje zit. Samen proberen ze een manier te zoeken om uit de lus te breken en daarbij bloeit er ook nog eens wat moois tussen dit leuke stel. The Map of Tiny Perfect Things steekt behoorlijk goed in elkaar en heeft twee fijne hoofdrolspelers.

Source Code

In deze intelligente sf-thriller stapt luchtmachtpiloot Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) in een trein naar Chicago. In de spiegel ziet hij er echter heel anders uit en ook passagier Christina Warren (Michelle Monaghan) ziet hem voor iemand anders aan. Dan ontploft er een bom en belandt Colter weer op het punt waarop hij in de trein stapte. Wat is hier aan de hand? De film Source Code werd geregisseerd door Duncan Jones, de maker van Moon.

Naked

Marlon Wayans  heeft al heel wat filmgenres op de hak genomen, dus ook de tijdlusfilm moest er vroeg of laat aan geloven.  In Naked speelt hij de hoofdrol van leerkracht Rob, die de volgende dag gaat trouwen met dokter Megan. Na een wilde vrijgezellenavond wordt Rob op zijn trouwdag echter spiernaakt wakker in de lift. Hij heeft een uur om op zijn bruiloft te komen. Zo niet, dan belandt hij opnieuw zonder kleren in dezelfde lift.

Re/Member

In de Zuid-Koreaanse tienerfilm Re/Member belanden zes scholieren in een angstaanjagende tijdlus waarin ze regelmatig het loodje leggen. Ze zijn gedoemd deze dodelijke routine te herhalen totdat ze een vloek doorbreken. Hiervoor moeten ze de verspreide lichamelijke resten van een onbekend schachtoffer bij elkaar zien te vinden. 

Russian Doll

Nadia is de eregast op haar 36e verjaardagsfeest in New York. Ze heeft er niet zo'n zin in en vlucht naar het toilet, maar belandt in een tijdlus waardoor ontsnappen onmogelijk lijkt. Dan ontmoet ze een man die hetzelfde ervaart. Door het enorme succes van de Netflix-serie Russian Doll kwam er ook een tweede seizoen. Hoofdrolspeelster Natasha Lyonne ken je van Orange Is the New Black en je ziet haar binnenkort in de geweldige serie Poker Face.

Palm Springs

De zorgeloze Nyles (Andy Samberg uit Brooklyn Nine-Nine) en het cynische bruidsmeisje Sarah (Cristin Milioti) ontmoeten elkaar toevallig op een bruiloft in Palm Springs. Dan gebeurt er wat vreemds en zijn ze gedoemd dezelfde dag steeds weer opnieuw te beleven. Het is wel mooi weer, maar toch wordt het vervelend. Palm Springs is goed gemaakt, geweldig gecast, komisch en een enorme aanrader.

Groundhog Day

Komedie | film | 1993

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie

One More Time

Komedie | film | 2023

Programma logo

  Kijklijst

  Gezien

  Niet leuk

Meer informatie