Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Stem nu!

Nomineer jouw favoriete filmquote!

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Netflix-documentaire The Social Dilemma legt gevaren van social media bloot

Films | 7 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

Columnisten, recensenten en kijkers raken niet uitgepraat over The Social Dilemma. Deze Netflix-documentaire wijst op de gevaren van social media. Na het zien van de film kijk je met andere ogen naar je mobieltje.

Het verslavende effect van Twitter, Facebook en Instagram is geen vervelende bijwerking van deze sociale medianetwerken, maar een vooropgezet doel. Dat is een van de verontrustende boodschappen uit The Social Dilemma, de documentaire van Jeff Orlowski die sinds kort op Netflix te zien is.

Drug

Aan de hand van interviews met deskundigen en (voormalig) medewerkers van Google, Facebook en Pinterest schetst The Social Dilemma een ontluisterend beeld. De bekende platforms zijn ooit vanuit een mooi ideaal begonnen, maar zouden zich hebben ontwikkeld tot een soort drug. Door een scrollijst zonder einde, pushberichtjes en op maat gesneden aanbevelingen doen social media er alles aan om de aandacht van de gebruiker zo lang mogelijk vast te houden.

Afscheid

Op het internet laten veel mensen weten dat ze na het zien van The Social Dilemma afscheid zullen nemen van Facebook, Twitter en andere platforms. Ook onder de Netflix-trailer van de documentaire staat veel dergelijke reacties te lezen. 

The Social Dilemma

De documentaire wisselt interviews met deskundigen van het eerste uur af met gedramatiseerde scènes. Hierin spelen acteurs in situaties die elke social mediagebruiker zal herkennen. Een familiediner waarin geen woord gezegd wordt omdat iedereen op de smarthone zit, bijvoorbeeld. Ook zie je een puberdochter die via social media een negatief zelfbeeld krijgt en een gebruiker die via YouTube in een complottheorie gaat geloven.

Jeff Orlowski

Andere gevaren waar Jeff Orlowski in zijn film voor waarschuwt zijn het op grote schaal verzamelen van privégegevens (datamining) en de inzet van social media voor politieke doeleinden. Tijd om je telefoon weg te leggen, of toch nog even lekker scrollen?

The Social Dilemma

documentaire | film | 2020

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie