Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Nu op Film1 On Demand: The Duke - de filmhuishit van deze zomer

Films | 1 maand geleden | Judith Regeling

©
Foto: https://www.pathefilms.com/
©
Foto: https://www.pathefilms.com/

Heb je genoten van The King's Speech? Wie weet hebben we dan wel de ultieme tip voor je. Film1 Premiere zendt vanavond vanaf 20:30 uur The Duke uit, een fijne feelgoodfilm die net als de eerdergenoemde titel een voorval uit de Britse geschiedenis interessant maakt. 

Dat komt vooral door Oscarwinnaars Jim Broadbent (Iris) en Helen Mirren (The Queen) die hierin wederom subliem zijn.

The Duke

De Britse filmhit The Duke vertelt het waargebeurde verhaal van de 60-jarige taxichauffeur Kempton Bunton (Jim Broadbent). Die naam gaat vast niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar deze man zorgde in het Engeland van 1961 namelijk voor behoorlijk wat opschudding toen hij - via een raam - het beroemde Goya-schilderij The Duke stal uit de National Gallery in Londen. Het was de eerste (en nog steeds) enige diefstal uit de geschiedenis van het museum.

Kunstroof uit National Gallery

Je vraagt je misschien af: hoe haalt iemand het in z'n hoofd om zoiets te doen? Het heeft alles te maken met gerechtigheid. De pas ontslagen Kempton Bunton kwam namelijk tot zijn daad toen er belastingcontroleurs voor zijn deur stonden, terwijl de regering zojuist een grote som belastinggeld had uitgegeven aan dat peperdure portret van Hugo van Wellington. En dat kon hij niet zomaar laten gebeuren. Hij roofde daarom het schilderij en beloofde in losgeldbrieven dat hij het schilderij zou teruggeven als de overheid inging op zijn voorwaarde: gratis televisie voor ouderen.

Roger Michell

The Duke is een film van regisseur Roger Michell, die je onder meer kunt kennen van Hyde Park on Hudson, Enduring Love en de kaskraker Notting Hill. Hij heeft dus veel successen op zijn naam geschreven, maar ditmaal kon hij er niet lang van genieten. De in Zuid-Afrika geboren Britse regisseur overleed namelijk in september 2021, terwijl The Duke vanwege de coronacrisis pas in 2022 in de filmtheaters werd uitgebracht.

The Duke is vanavond om 20:30 uur te zien op Film1 Premiere. Kun je dan niet? Kijk dan op Film1 On Demand.

Gerelateerde video