Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Guidinc. Awards

Alle info op een rijtje

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Het echte verhaal achter de Netflix-film The Dig

Films | 3 maanden geleden | Irma Tomas

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

The dig op Netflix vertelt het verhaal van een van de belangrijkste archeologische opgravingen in Engeland. Maar wat er is allemaal echt in deze Netflix-film en wat niet?

In The dig huurt weduwe Edith Pretty (Carey Mulligan) in 1938 amateur-archeoloog Basil Brown (Ralph Fiennes) in voor opgravingen op haar land in Surrey, Engeland. Edith vermoedt dat er iets belangrijks ligt onder de hopen zand op haar land en Basil is het met haar eens. 

Schip

Wanneer Basil daadwerkelijk een enorm schip opgraaft dat als graf dient, wordt er officiële archeoloog bijgehaald die Basil op een zijspoor zet. Er is ook nog haast bij de opgravingen want de schaduw van de Tweede Wereldoorlog hangt als een donderwolk boven Engeland. 

Edith Pretty

Het verhaal van Edith klopt als een bus. Ze werd 15 keer ten huwelijk gevraagd door Frank Pretty voordat ze toestemde in een huwelijk. Edith kreeg zoon Robert op haar 47ste en Frank stierf aan maagkanker toen Robert vier jaar oud was. 

Basil Brown

Het verhaal van Basil Brown wordt ook keurig vertelt. Basil ging van school toen hij 12 was, maar leerde zichzelf Latijn, Frans en astronomie. Om zijn archeologie en astronomie-hobby te bekostigen werkte hij als melkboer en tuinman. Toen Edith hem inhuurde werkte hij free lance als archeoloog voor het Ipswich Museum.   

Lees ook: Hoe goed is de film The Dig volgens ons?

Peggy en Rory

Op het moment dat Basil Brown iets belangrijks op het spoor was, huurde het museum archeologen Charles Phillips (Ken Stott), Peggy Piggott (Lily James) en haar echtgenoot Stuart Piggott (Ben Chaplin) in. Peggy Piggott was de tante van John Preston, de schrijver van het boek waarop The dig is gebaseerd. Het personage Rory Lomax (Johnny Flynn) is helaas verzonnen, net als de romantische verhaallijnen. 

Sutton Hoo helm

In de grafkamer van het schip vonden de archeologen het belangrijkste stuk: de Sutton Hoo helm, een metalen borststuk met gouden gespen, daar omheen zilveren kommen, lepels, speren, een zwaard en een schaakbord. Alles uit de angelsaksische periode (de 6de eeuw na Christus). Waarschijnlijk gaat het om het graf van Raedwald, de eerste Christelijke koning van East Anglia.

Edith, Robert en Basil

Edith stierf in 1942 aan een beroerte, haar 12-jarige zoon Robert ging daarna bij Edith's zus Elizabeth wonen. Hij stierf in 1988 aan kanker en liet drie kinderen na. Basil Brown ging nog jaren door met graven, hij stief in 1977. Op het landgoed van Edith werd in de jaren na de grote vondst van het schip nog veel meer waardevols gevonden. 

The Dig

drama | film | 2021

Programma logo

    Kijklijst

    Gezien

    Niet leuk

Meer informatie