Zoeken

Films en series bij jouw aanbieders

Handige lijsten

Een bron van inspiratie

Binnenkort te zien!

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Toon alle resultaten

Alles over de horrorfilm Texas Chainsaw Massacre op Netflix

Films | 7 maanden geleden | Jorrit van Broekhoven

©
Foto: Netflix
©
Foto: Netflix

Michael Myers, Jason Voorhees, Freddy Krueger: het horrorgenre heeft al heel wat moordlustige maniakken voortgebracht. De engste van het stel is misschien wel Leatherface, die voor het eerst in 1974 het witte doek onveilig maakte. De kettingzaagkiller is nu terug op Netflix, en wij vertellen alles wat je over hem moet weten.

Wie is Leatherface?

Het personage Leatherface werd bedacht door Tobe Hooper en Kim Henkel, de makers van de eerste Texas Chainsaw Massacre-film. De maniakale moordenaar doodt het liefst met de kettingzaag (maar ook wel met de bijl of een hamer), waarna hij zijn slachtoffers deels opeet en deel verwerkt tot ornamenten en maskers. De verstandelijke vermogens van Leatherface zijn beperkt. Het personage werd door veel verschillende acteurs vertolkt, en ook de echte naam van Leatherface verschilt van film tot film.

In welke film was Leatherface voor het eerst te zien?

Toen in 1974 Tobe Hoopers horrorfilm The Texas Chainsaw Massacre verscheen, waren veel recensenten diep geschokt door de gruwelijkheden, het extreme geweld en de ronduit nare sfeer. Toch moesten ze ook hun bewondering uitspreken voor de technische uitvoering, de originaliteit, het realisme en het acteerwerk. De film werd wel de belangrijkste horrorfilm genoemd sinds The Night of the Living Dead uit 1968 en had een grote invloed op de jonge regisseurs van latere horrorhits als Friday the 13th, Halloween en The Evil Dead. The Texas Chainsaw Massacre werd gemaakt voor een budget van 80.000 tot 140.000 dollar, maar leverde ruim dertig miljoen op.

Gunnar Hansen als Leatherface in The Texas Chainsaw Massacre uit 1974

Is The Texas Chainsaw Massacre waargebeurd?

Nee. De film wekt de indruk dat het om een waargebeurd verhaal gaat, maar dat was niet meer dan een truc om publiek te lokken en de kijker extra in het verhaal te zuigen. Er zijn wel elementen in het verhaal die werden geïnspireerd door de misdaden van seriemoordenaar Ed Gein, die trofeeën maakte van de lichamen van zijn slachtoffers.

Welke vervolgen zijn er gemaakt?

Twaalf jaar na zijn hit maakte regisseur Tobe Hooper zelf een totaal gestoord vervolg met Dennis Hopper en enkele acteurs uit het origineel, dat grotendeels een persiflage was. Vanaf de jaren negentig verschenen Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre III, Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation (met een jonge Renée Zellweger en Matthew McConaughey!) en in 2003 een remake van het origineel, die gewoon weer The Texas Chainsaw Massacre heette.

In 2006 kreeg Leatherface een 'origin story' in The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning, en de formule werd verder uitgemolken met Texas Chainsaw 3D en de prequel Leatherface.

Als je geen van deze films hebt gezien is er geen dringende reden om ze in te halen. Het kijken van het origineel uit 1974 is voor serieuze horrorfans wel een absolute must.

Jeugdzonde: Renée Zellweger en Matthew McConaughey in Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation

Hoe past de nieuwe Netflix-film in de serie?

Het scenario voor Texas Chainsaw Massacre werd geschreven door Fede Álvarez en Rodo Sayagues, het duo achter de Evil Dead-remake uit 2013 en het zenuwslopende Don't Breathe uit 2016. De film negeert grotendeels alle films die sinds de eerste film uit 1974 zijn gemaakt en is een regelrecht vervolg dat in het heden speelt. Het personage Sally Hardesty, het enige slachtoffer dat destijds aan de maniak wist te ontsnappen, keert terug in deze film maar wordt niet meer gespeeld door de originele actrice (Marilyn Burns).

Wat gebeurt er in Texas Chainsaw Massacre?

Een idealistisch jong viertal wil in een afgelegen plaatsje in Texas een eigen bedrijfje beginnen. Helaas kruist hun pad dat van Leatherface, de beruchte kettingzaagmoordenaar die na bijna vijftig jaar zijn streken nog niet verloren is. 

Waar en wanneer is Texas Chainsaw Massacre te zien?

Texas Chainsaw Massacre is nu te streamen op Netflix. Onderstaande trailer geeft een voorproefje.